16 предложения от бизнеса към държавата

biz

Българският бизнес, представляван от Конфередерацията на работодателите и индустриалците в България (КРИБ), представи на премиера Бойко Борисов списък със 16 искания към правителството, чрез които да се подобри бизнес климата в страната. Предложенията бяха представени от председателя на КРИБ Огнян Донев в рамките на Шестата годишна среща на бизнеса с правителството, организирана от „Капитал”.

Ето го и списъкa с исканията, някои от които вече се изпълняват от правителството:

1. Свързване на Националната агенция за приходите с касовите апарати на търговските обекти - първо на бетонови възли, а след това и на автосервизите, зърнопроизводителите, търговците с храни и всички останали. (Тази мярка вече е в ход – бел.ред.)

2. Данъчен кредит за всички леки автомобили и разходите за тяхната поддръжка.

3. Силен контрол на автосервизите, които не начисляват ДДС за услугите си и авточастите, които продават.

4. Да се включи еврокомпонент в данъците върху моторните превозни средства и при изчисляването им да се вземе предвид замърсяването, което причиняват.

5. Данъчни и осигурителни ревизии по аналог в туризма, текстилния сектор, охранителните фирми. Глоби за работниците, когато приемат да работят в сивия сектор с ниски официални заплати и осигуровки. (Предложението вече е изпълнено от управляващите - бел.ред.).

6. Фирми, които използват нелицензиран софтуер, да не се допускат до обществени поръчки за определен период от време.

7. Еднократна амнистия на лихви по бюджетни плащания.

8. Данъчни облекчения за млади семейства.

9. Еднократно узаконяване на незаконно строителство срещу еднократна такса в размер на 10% от стойността на сградата. (Премиерът Борисов категорично отхвърли това предложение като „абсурдно” - бел.ред.).

10. Преглед на ефективността на всички концесии.

11. Модерна регулация на отношенията между производителите и хипермаркетите, които изкупуват продукцията им. (Към Министерството на икономиката, енергетиката и туризма беше сформирана работна група, натоварена да изготви предложение за законова регулация - бел.ред.).

12. Разпоредбите на европейската директива, която налага бързи разплащания между всяка държава  от ЕС и фирмите, на които е възлагала поръчки, да бъдат въведени още преди тя да влезе в сила.

13.  Златен регистър на коректните фирми, които да получават ускорено възстановяване на ДДС.

14. Възстановяване на ДДС в рамките на един месец при износ за Европейския съюз.

15.   Наказателната лихва за всички просрочени задължения към държавата да се фиксира на сбор от основния лихвен процент и добавка от още 10 процентни пункта.

16. Улесняване на транспортните връзки с Русия, касаещи превозите с камиони.

Междувременно, в рамките на дискусиите, генералният директор на Microsoft България Георги Ранделов отправи допълнителни предложения към представителите на кабинета. По думите му, е необходима по-бърза промяна на държавните институции, като на първо място трябва да се създаде система за подаване на годишните финансови отчети на компаниите на едно гише. Той настоя за реализация на системата за електронно призоваване и интеграцията на цели общини в един документооборот. Ранделов подчерта още, че голямо внимание трябва да се обърне на образованието на държавните служители.

По отношение на ефективното усвояване на европейските фондове, генералният директор на Microsoft България предложи на ресорният министър Томислав Дончев да въведе система за електронното подаване на проекти по всички оперативни програми чрез уникален идентификационен номер, както и такава за двустепенно подаване и оценка на проектите.

В сферата на образованието, Ранделов препоръча изграждането на технологични паркове към университетите и професионалните техникуми с участието на бизнеса и подкрепата на държавата.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.