Общо 5000 производители са подали заявления за пропаднали площи. Почти 300 000 декара са засегнатите земи, според данни на Министерството на земеделието и храните, цитирани от зам.-министъра Янислав Янчев.
Основното подпомагане за щетите, причинени от неблагоприятни климатични условия, ще бъде изплатено на стопаните до края на ноември, уточни Янчев на изложението "Дунавски овощари 2025" в Русе, съобщават от пресслужбата на агроведомството.
"От климатична гледна точка годината беше трудна, производителите очакват от нас подкрепа. Ние правим всичко по силите си да стоим зад тях", коментира зам.-министърът.
От 16 юли до 1 август земеделските производители с пропаднали площи заради неблагоприятни климатични условия можеха да кандидатстват за предоставяне на помощи.
От 15 октомври до 5 ноември 2025 г. се приемаха заявления за помощи за щети от измръзване/слана върху сливи, праскови/нектарини, ягоди, малини, бадеми, лешници, маслодайна роза, нар, смокини, орехи, ябълки, винени лозя, десертни лозя, круши, дюли, киви, дрян, арония през 2025 г.
Право на субсидии имат стопани с издадени констативни протоколи през 2025 г. за 100% пропаднали площи с напълно унищожени земеделски култури, причинени от измръзване/слана тази година и с констатирано спазване на изискванията за добро агротехническо състояние след извършена проверка.
Те следва да са включени в регистър на одобрените констативни протоколи, изготвен от междуведомствена експертна работна група, създадена със Заповед от министъра на земеделието и храните.
При установено неспазване на технологичните изисквания при отглеждането на културите и добрите земеделски практики стопаните няма да получат държавна помощ.
На 4 декември 2025 г. в Стара Загора ще се проведе Земеделски форум "Фермата 2025". Представители на държавната администрация, Европейската комисия и организациите на земеделските стопани ще обсъждат финансирането на сектора за програмния период 2028-2034 г., устойчивите решения за фермерите, директните плащания и др. теми. Подробности за програмата и условията за регистрация можете да прочетете на сайта на събитието: https://forumfermata.enterprise.bg/