Пламен Орешарски: Работим за подобрение на бизнес средата

oresharski

Стимулиране на икономическото развитие, устойчивост на растежа посредством внедряване на иновации и реиндустриализация, подкрепа на малкия и среден бизнес, развитие на е-услугите. Това са част от целите, които Правителството си поставя за подобрение на бизнес средата в България, стана ясно от изказване на премиерът Пламен Орешарски на инициирания от него форум „Правителство – бизнес“.

Орешарски подчерта, че във водената от него политика няма да цели да премахне валутния борд, тъй като той дава сигурност. „Разбира се, има известни стимули в плаващите курсове по отношение на експорта, но може би с това се изчерпват предимствата на плаващите курсове. За сметка на това, опитът ни в последните 15 години, особено сравнен с реформите от началото на 90-а до 97-а година, този наш опит показва, че фиксираните курсове в една малка и силно отворена икономика имат далеч по-големи преимущества“, каза той.

Сред мерките за подкрепа на бизнеса, Кабинетът ще заложи на подкрепа на ниските нива на преките данъци, което осигурява съществено преимущество за инвестиции. Премиерът подчерта и усилията на кабинета за ограничаване на административните тежести и целенасочено подпомагане на големи частни инвестиционни проекти.

За насърчаване на инвестициите сме започнали цялостен преглед на законодателството, като особено внимание отделяме на двата най-важни закона, определящи инвестиционния процес. Възнамеряваме да ревизираме изцяло Закона за публично-частното партньорство и да подготвим нов закон за инвестициите, подчерта Орешарски. По думите му вече действат работни административни групи от различни ведомства за подкрепа и най-вече скъсяване на дългите срокове. „Обмисляме цялостно предефиниране на регулациите и въвеждане на декларативен режим при стартиране на инвестиции – проверка дали са се изпълнили условията ще се извършва от органите след като инвестицията е стартирана“, каза премиерът.

Като бъдещи нормативи, които предстои да бъдат приети и да подобрят условията за бизнес и инвестиции са Законът за обществените поръчки, Законът за туризма, както и реорганизацията на Българска банка за развитие с оглед на подобряване на достъпа на малките фирми и в подкрепа на експорта, както и на стартиране на нови производства, посочи министър-председателят.

По отношение на усилията за цялостно подобряване на административните услуги приоритет номер едно е електронното правителство, каза Орешарски.
По думите му обаче процесът ще бъде много дълъг и труден, тъй като трябва да се електронизира цялостния процес.

„Предстои огромна работа. Набелязали сме стратегия за развитието и задачата ни е в програмния период, в който ще ползваме и достатъчно европейски средства, да електронизираме над 700 услуги на публичната администрация, в т. ч. над 100 електронни услуги на областно ниво. Цялостният вид на електронното управление ще дойде едва след като направим и софтуерите между ведомствата да си говорят на един език, така че гражданите, и бизнеса най-вече, да не губят време и вадят от едно ведомство документи, за да ги носят в друго ведомство“, каза премиерът.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.