Експерти: Влизането ни в Европейския банков съюз ще намали риска от фалит на банки у нас

eu-bank

Влизането на България в Европейския банков съюз ще донесе редица ползи на страната като по-лесен досъп до финансиране, национален суверенитет, както и избягване на повторен сценарий с фалита на КТБ. Около това мнение се обединиха участници на конференция "Предизвикателства пред икономиката ни произтичащи от членството на страната в Европейския съюз".

Според експерта от ОББ Петя Цекова Българската народна банка трябва да направи стрес тестове във всички банки в България, подобно на тези в Европейския съюз. За целта страната ни може да ползва опита на експерти от Международния валутен фонд, каза Цекова. По думите й това ще бъде полезно от гледна точка да се гарантира, че банковата ни система няма да се окаже в ситуацията от това лято.

Предпоставка за избягване на подобна криза е и присъедняването на страната към Европейския надзорен банков механизъм. Ако България беше влязла по-рано в този съюз, кризата около КТБ нямаше да има такива размери, каза Петя Цекова. Това разбира се не означава, че сме автоматично застраховане от банкови фалити, но единният надзорен орган, който е Европейската централна банка, няма да допусне такова пазарно поведение, каквото демонстрира КТБ, поясни експертът.

Наблюденията на Цакова показват, че банковата ни система е в процес на стабилизация, но потребителското доверие не е напълно възвърнато.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.