Евроинс Иншурънс Груп придобива компании в България и Украйна от немската Talanx

hannover_talanx_

Дружеството Евроинс Иншурънс Груп (ЕИГ) e подписало договори с базираната в Хановер Talanx International. Договорите са за придобиване на българския и украинския бизнес на компанията, съответно HDI Застраховане и HDI Strakhuvannya, съобщиха от компанията майка Еврохолд.

Брутният премиен приход на двете компании, които са предмет на сделката, възлиза на 13 млн. евро през 2013 г. за българската и 16 млн. евро през 2013 г. за украинската компания. Общата печалба преди лихви и данъци (EBIT) на двете компании е в размер на около 1 млн. евро за 2013 г.

Транзакцията е предмет на регулаторни одобрения в двете страни и се очаква да приключи през второто тримесечие на 2015 г. Придобиването на HDI България и Украйна е в изпълнение на стратегията на ЕИГ за експанзия и укрепване на позицията й на една от водещите компании на застрахователния пазар в региона на Централна и Източна Евпропа. Сделката е естествено продължение на вече реализираните през 2013 г. успешни придобивания на Interamerican България и бизнеса на QBE в България и Румъния. След придобиването ЕИГ ще оперира в 5 държави, като годишните й приходи от застрахователни премии ще надхвърлят 200 млн. евро, съобщават от компанията.

След транзакцията, настоящият и дългогодишен изпълнителен директор на HDI България,  Петър Аврамов, ще се присъедини към екипа на Евроинс България като главен изпълнителен директор на компанията, като това ще осигури плавен преход на процеса по сливането на двете компании.

Talanx e третата по големина компания в Германия и седмата в Европа с премиен приход от 28.1 млрд. евро за 2013 г. и повече от 21 500 служители. Базираната в Хановер Група оперира в около 150 държави. Talanx работи като доставчик на различни марки с фокус върху B2B застраховането. Марките в Групата включват HDI, глобалния индустриален застраховател HDI-Gerling, Hanover Re - един от водещите презастрахователи в света, Targo Versicherungen, PB Versicherungen и Neue Leben – всичките специализирани в банковото застраховане, както и Ampega – доставчик на финансови услуги.

С придобиването на TU Europa и TUiR Warta S.A. Полша вече е вторият основен пазар за Talanx. Рейтинговата агенция Standard & Poor’s присъди на Talanx Primary Group рейтинг за финансова стабилност А+/стабилна перспектива и на Hannover Re Group АА-/много стабилна перспектива. Talanx AG е листната на Франкфуртската фондова борса, участва в MDAX, също така е листната на фондовите борси в Хановер и Варшава.

Евроинс Иншурънс Груп пък е една от най-големите независими застрахователни групи в региона на Централна и Източна Европа. Компанията има приблизително 7% пазарен дял в България, Румъния и Македония и над 1 100 служители.

От 2014 г. компанията започна дейност в Гърция като част от стратегията си за експанзия. Евроинс Иншурънс Груп е дъщерно дружество на Еврохолд България, която е водеща българска компания, която оперира в региона на Централна и Източна Еврона и е с фокус върху небанковите финансови услуги и управлението на активи. Централният офис на ЕИГ е в София.

Автор: Анна Брандийска

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.