Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | June 4, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Под 10% от работодателите ще се възползват от правителствената схема за компенсации заради кризата с коронавируса

Под 10% от работодателите ще се възползват от правителствената схема за компенсации заради кризата с коронавируса

Само 8% от работодателите имат готовност да се възползват от правителствената схема за компенсации, т.нар. „мярка 60/40“, заради кризата, свързана с коронавируса COVID-19.

Това показват резултатите от анкета на Българската стопанска камара (БСК), проведена на 31 март и 1 април. Анкетата е все още отворена за попълване на сайта на организацията.

Изводите са направени на база на 759 отговорили.

Преобладаващият брой фирми, които са заявили, че ще се възползват от мярката, са с персонал до 10 души. 55% от тях оперират в сферата на услугите, 35% - търговията, 10% - индустрия. 48% от желаещите да се възползват от мярката работят на непълно работно време с вътрешна заповед, 37% изцяло са прекратили дейност след заповедта на Министъра на здравеопазването, а 15% са с изцяло прекратена дейност с вътрешна заповед на съответния работодател във връзка с пазарната конюнктура.

Работодателите, които няма да се възползват от схемата, ланират други мерки по отношение на персонала, като най-голям процент ото тях (42%) планират частични съкращения. Общо 48% от работодателите ще пуснат част или целия персонал в платен или неплатен отпуск, а 12% планират да намалят трудовите възнаграждения. До цялостно съкращаване на персонала, както и до забавяне на изплащането на трудовите възнаграждения ще прибягнат до 7% от работодателите. 10% от анкетираните още не са решили какви конкретни мерки ще предприемат. Сборът от процентите надхвърля 100, тъй като анкетираните са посочвали по повече от един отговори.

Междувременно министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви на бриифинг, че за двата дни, откакто действа мярката, само 59 фирми са подали заявления. До края на седмицата се очаква схемата да бъде одобрена и от Европейската комисия, която междувременно разхлаби правилата за държавната помощ, за да тръгнат и плащанията.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.