Стартират обучения за земеделски предприемачи

1065629_combine_harvester_by_the_work_1

България стартира съвместна програма за предприемачи в партньорство с Гърция, за да подобри състоянието на малкия и среден агробизнес в страната.  Инициативата, финансирана по линия на оперативна програма „Човешки ресурси”, ще се осъществи в рамките на 18 месеца от CEED България.

В момента в България съществуват 53 висши учебни заведения, в 27 от които има програми и дисциплини, насочени към предприемачеството в аграрния сектор. В държавните университети има профилиране на предприемаческото образование към строителството и транспорта, докато частните университети се фокусират върху модерни бизнес практики.

„Поради тази причина ние ще се опитаме да разпространим  агропрограмата в региони, които имат потенциал за развитие на предприемачество, като Стара Загора и Пловдив и  в които много от хората нямат възможност да дойдат да учат в София”, коментира Надежда Ташева, ръководител на проекта „Иновативни предприемачески инициативи чрез транснационално партньорство България – Гърция“ на информационно събитие за проекта.

От гръцка страна, д-р Евангелос Вергос, обучител от партньорската организация в Гърция и директор на центъра по предприемачество към колежа Пиротис, представи основни практики, които Гърция прилага за развитие на обучението по предприемачество.

„Откакто се промени икономическата ситуация в Гърция много хора се преместиха от големите в малките градове, разчитайки на развитието на собствен бизнес. За тази цел младите предприемачи трябва да бъдат конкурентноспособни, а това става чрез  подходящо образование”, коментира д-р Вергос.

По думите му както при нас, така и в програмите на  южната ни съседка се откриват недостатъци  при стимулиране на предприемачеството. Като пример той даде недостатъчната подкрепа от страна на гръцкото правителство, изразяваща се в липсата на повече субсидии за селскостопанските производители.

„За в бъдеще ще е определяща не големината на обработваемата земя, а качеството на произведената  продукция. За да се предложи това качество на потребителите, чиито изисквания в днешно време се променят динамично, младите предприемачи трябва  да могат да прилагат нови техники и начини на управление , завърши д-р Вангелос.

 

 

Автор: Кристина Николова

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.