Максималният размер на проект по мярка 4.1 от ПРСР 2014-2020. може да бъде намален до 1 млн. евро

DSC04131

Петият национален агросеминар, организиран от Националната асоциация на зърнопроизводителите /НАЗ/ беше открит днес в Пловдив от председателя на браншовата организация Румяна Ангелова. На официалното откриване на двудневния форум присъстваха предсeдателят на комисията по земеделие и гори Румен Христов, зам.-министърът на земеделието и храните Васил Грудев, зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков и директорът на дирекция „Държавни помощи и регулации“ в МЗХ, Дора Ненова.

Специален гост на събитието е Арно Перан, председател на „Румънската асоциация на производителите на царевица.“ Националният семинар се провежда под мотото „Обединени и успешни“, а участниците бяха свидетели на премиерата на филм за 9 годишната история на Националната асоциация на зърнопроизводителите. По време на семинара беше представена обновената структура на НАЗ. В Управителния съвет участват всички 23- ма председатели на регионалните организации, а 110 членове имат право на глас. Отскоро към асоциацията са изградени 5 специализирани комисии – „Поземлени отношения“, „Национални и европейски програми“, „Законодателни инициативи“, „Оперативна комисия по земеделски въпроси“ и „Комисия за работа с медии и други организации“.

В изявлението пред участниците в семинара, зам.-изпълнителният директор на ДФЗ Живко Живков подчерта, че от 846 одобрени проекта по извънредния прием по мярка 121 от ПРСР 2007-2013 към момента са подадени само 218 заявки за плащане. Той обяви готовността на администрацията за обработка на документите предвид наближаването на крайния срок до 30 ноември.

Зам.-министърът на земеделието Васил Грудев посочи, че с представителите на НАЗ обсъждат максималният размер на проект по мярка 4.1 от ПРСР 2014-2020. да бъде намален от 1,5 млн. евро до 1 млн. евро, с цел повече на брой земеделски производители да могат да се възползват от европейската солидарност за модернизиране на земеделските стопанства.

 Автор: Петър Лазов

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.