"Хювефарма" с интерес към турска фабрика за препарати за ветеринарна медицина

animal-nutrition

Фармацевтичната компания "Хювефарма" е заявила интерес за придобиване на 100% от турската фабрика ANC Animal Nutrition Center. Фабриката произвежда и търгува с препарати за ветеринарната медицина, което препокрива дейностите на част от българската компания - заводът "Биовет". Съобщението е от антимонополния орган в Турция, който следва да даде одобрение в следващите седмици, пише "Капитал". Цената на сделката не се назовава.

Пред изданието изпълнителният директор на "Биовет" Ангел Желязковкоментира, че придобиването е с цел разширение на присъствието на турския пазар. По думите му финансирането по сделката ще стане със собствени средства. Очакванията са, че придобивката ще спомогне за по-доброто позициониране на големия и бързо развиващ се пазар в Турция, тъй като ANC е достатъчно позната там и има изградена и разработена инфраструктура.

От дружеството планират разширяване на мощностите за формулиране и гранулиране на крайни продукти в Пещера. Другата сериозна инвестиция е тотална реконструкция на един от най-старите цехове – ферментационният в Разград. Общо стойността на инвестициите е над 10 млн. евро, като ще се ползват изцяло собствени средства.

Междувременно стана ясно, че представители на американската фармацевтична фирма "Express diagnostics Int'l. Inc." са на проучвателно посещение у нас и имат планове в близко бъдеще да стъпят на българския пазар и да открият производствени мощности. В Българската търговско - промишлена палата те са представили дейността на компанията. Тя е със седалище в щата Минесота и работи в областта на иновативни диагностични медицински продукти и услуги като експресната диагностика. За 2013 и 2014 г. е класирана сред най-бързо развиващите се компании в САЩ

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.