Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | February 24, 2019

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Министърът на туризма ще предложи прекатегоризацията на хотелите и заведенията да отпадне

Министърът на туризма ще предложи прекатегоризацията на хотелите и заведенията да отпадне
Miglena Ivanova

Министърът на туризма Николина Ангелкова ще предложи на туристическия бизнес да се премахне прекатегоризацията на местата за настаняване и заведенията за хранене. Това каза Ангелкова в сутрешния блок на БНТ „Денят започва“.

„Считам, че хотелиерите и ресторантьорите, които работят и спазват закона, трябва да бъдат облекчени, а не на всеки 5 години да подготвят огромен обем документи“, посочи тя.

Министърът на туризма акцентира, че намаляването на административната тежест за бизнеса е един от основните ангажименти на това правителство. В тази връзка Николина Ангелкова съобщи, че се обмисля възможността категоризацията на местата за настаняване да бъде комплексна, а не да се категоризират отделните обекти вътре – лоби бар, ресторант и т.н. По този начин няма да има хотели с четири звезди, а ресторантите да са с две. Това ще спести време и средства за бранша.

„Допълнителното облекчение, което предвиждаме, е голяма част от документите, които се изискват, да бъдат набавяни по служебен път от екипа на Министерството на туризма“, каза министър Ангелкова.

По думите й всички дейности за приемането на програмата за националната реклама през 2018 г. са стартирани. Акцентира се върху рекламата по целеви пазари, съвместната работа с водещи туроператори, представянето на България на международни туристически изложения и тематични форуми.

Русия е основен целеви пазар за страната ни, потвърди министърът и коментира, че е предложила на руския посланик Анатолий Макаров заедно да посетят националните курорти и детски лагери, за да се увери той лично в тяхната готовност.

Стана ясно още, че активностите на Министерството на туризма са фокусирани върху дигиталната реклама и маркетинг. Министър Ангелкова информира, че предстои да бъде актуализиран сайтът bulgariatravel.org, като ще бъде обявена обществена поръчка.

Регулирането на статута на националните курорти също е един от основните приоритети, каза още министър Ангелкова и допълни, че трябва да има еднакви правила, които трябва да се спазват. Тези промени ще бъдат въведени със Закона за туризма и специална наредба, която урежда това. Предстои до края на годината промените да бъдат внесени в Народното събрание.

Относно контролните дейности по морските плажове министър Ангелкова коментира, че телефонът, на който могат да се подават сигнали в Министерството на туризма, функционира и вече има подадени сигнали. Тя каза още, че предстои да се сменят табелите на плажовете, които имат нови стопани.

През това лято ще се правят съвместни изненадващи проверки с Комисията за защита на потребителите, Агенцията по безопасност на храните и Регионалните здравни инспекции.

По информация от МВР и през този летен сезон ще има съвместни патрули с Румъния и Чехия. Министърът на туризма потвърди, че всички институции работят целенасочено и в координация, за да бъдат в максимална степен гарантирани сигурността и спокойствието на туристите.

Добави коментар