Web 3.0: Как ще изглежда новата творческа икономика

Web 3.0: Как ще изглежда новата творческа икономика

Web 3.0 е третото поколение на World Wide Web. Това е термин, въведен от Тим ​​Бърнърс-Лий, който описва интернет, който е не само по-интерактивен, но и по-интелигентен.

Web3 ще бъде място, където всеки може да споделя информация без да се тревожи за цензура или ограничения, и където хората могат да създават съдържание без да се притесняват за възнаграждението, пише Entrepreneur.com.

С технологията Web 3.0 бъдещето на създаването на съдържание е децентрализирано и ще бъде споделено от всички. Вече няма да се налага да разчитаме на големи корпорации или медийни компании да създават съдържание за нас. Вместо това можем да създадем собствено съдържание и да го споделим с всички останали по света.

Новата икономика ще се основава на ангажираност и внимание на потребителите, за разлика от моделите за приходи от реклама, които са били използвани в миналото за финансиране на създаване и разпространение на съдържание.

Новата икономика на създателите (NCE)

Новата икономика на създателите (NCE) съществува през последните 10 години, но през последните 12 месеца имаше някои значителни промени. Тези промени се движат предимно от блокчейн технологията и се случват с по-бързи темпове, отколкото сме виждали преди.

NFT, или незаменими токени, са една от най-значимите разработки в NCE. Те позволяват на създателите да бъдат възнаградени за работата си на по-дълбоко ниво, отколкото само чрез показвания или харесвания.

Този нов тип икономика вече се случва. Създателите получават заплащане за работата си в крипто токени вместо във фиатна валута. Това е начин да се даде повече власт на създателите и да се гарантира, че те не са експлоатирани от корпорации или рекламодатели, които искат да се възползват от тях.

Икономиките на крипто токените могат да се използват и като начин за стимулиране на хората да създават повече съдържание и да останат ангажирани със своята аудитория.

Как да изградите своя собствена токен икономика

Биткойн и етер са две от най-популярните криптовалути в света. И двете са изградени на блокчейн технология и са децентрализирани, което означава, че никой не може да ги контролира. Повечето токени в криптоикономиката използват стандарта ERC-20, който е създаден от Виталик Бутерин и въведен през ноември 2015 г. за използване с токени на етер.

В новата икономика творците получават компенсация за приноса си към света. Блокчейн технологията прави това възможно. Създателите в новата икономика ще могат да си осигуряват приходи от работата си и да си изкарват прехраната, правейки това, което обичат. Те ще могат да печелят пари от своите творения, като същевременно имат собственост върху тях. Те също така ще могат да ги споделят със света без да се притесняват, че ще бъдат ограбени или някой друг да поеме заслугата за това.

Новата икономика, базирана на блокчейн, е печеливша за всички участващи: създателите са възнаградени за работата си, потребителите могат да купуват продукти на по-ниски цени и имат достъп до повече разнообразие, а обществото се възползва от увеличаването на иновациите в резултат на стимулирането на повече хора да създават.

Четирите стълба на Web 3.0 революцията

Web 3.0 е следващата еволюционна стъпка в мрежата. Това ще доведе до нова икономика на творчеството, където създателите и тяхната публика са свързани и овластени да правят повече и заедно. Четирите стълба на Web 3.0 са:

Помощници за писане с изкуствен интелект

Блокчейн за креативната икономика

Creative Commons за креативната икономика

Демокрация на данните за креативната икономика

Новата икономика на създателите се захранва от възхода на креативните предприемачи. Това е система, която подкрепя създателите, които предефинират начина, по който работим, учим и живеем. Това е икономика, която оценява приноса на всички творци, от дизайнери до учени до журналисти и музиканти. Освен това е икономика, в която всеки има шанс да успее.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.