Предимства и рискове за малкия бизнес от приемането на криптовалути

Предимства и рискове за малкия бизнес от приемането на криптовалути

Криптовалутите буквално избухнаха миналата есен, когато бързото поскъпване на биткойна предизвика широк интерес към криптовалутите и технологиите, поддържани от блокчейн.

Дали обаче криптовалутите са подходящи за малкия бизнес? Има няколко сериозни съображения, които трябва да се вземат предвид - както технически, така и прагматични, преди да решите да приемате криптовалути, пише онлайн изданието business.com.

Ето какво малките фирми трябва да знаят за криптовалутите и как някои блокчейн стартиращи компании се опитват да ги издигнат до следващо ниво.

Какво е криптовалута?

Криптовалутата разчита на peer-to-peer (P2P) технология и като такава е децентрализирана по своята същност. С други думи, нито една централна банка или правителство не регулира криптовалутите. Купувачите превеждат средства директно на продавачите без трета страна да обработва плащанията.

Криптовалутите на практика изрязват посредника в трансакцията. Вместо да съхранявате парите си някъде, където сте зависими от организация, за да ги защитите, вие ги държите чрез криптиране, за което имате ключ. Тъй като чуваме повече истории за пробиви на данни хакерите стават все по-изобретателни, криптовалутите са по-привлекателни за потребителите, които търсят по-безопасен начин за правене на бизнес.

Малкият бизнес може да избере да приема криптовалута по много причини, като например да бъде в челните редици на технологиите, да привлича клиенти, които използват крипто, или да елиминира определени видове измами. Дали обаче това е подходящо?

Предимства от приемането на криптовалути

Криптовалутите предлагат няколко основни предимства, които малкият бизнес може да поиска да разгледа:

По-ниски такси за трансакции. Липсата на централен посредник намалява драстично таксите. Малките фирми, приемащи плащания с кредитни карти, често се сблъскват с доста високи такси за всяко прекарване на картата плюс 2 до 4 процента от общата сума на трансакцията.

Търговска защита. Децентрализираната настройка на криптовалутите предпазва търговците от измамни плащания. Сделките са окончателни, тъй като никоя трета страна не може да ги отмени.

Увеличени продажби. Децентрализираната природа на криптовалутите позволява на малкия бизнес да се разшири и отвори вратите си за международни купувачи.

Обслужване на потребителските предпочитания. Приемането на криптовалута предлага още едно предимство, като предоставя на клиентите допълнителен начин за плащане, а същевременно осигурява допълнителен слой за защита на тяхната информация.

Рискове от приемане на криптовалута

Технически бариери. Приемането на криптовалута означава създаване на цифров портфейл на обмен на цифрова валута, което може да бъде технически непосилно за собствениците на малък бизнес, които не са запознати с технологията. Криптовалутата е гъсто информационно поле с относително висока крива на обучение, което може да представлява значително препятствие, когато се опитвате да управлявате и бизнеса си.

Волатилност на криптовалутите

Най-високият риск за цифровите валути е нестабилността на цените, което прави стойността изключително непредсказуема. Биткойнът е чудесна илюстрация. Цената му е от порядъка на центове, когато е въведен за първи път, а сега се колебае около 60 хил. долара за 1 брой.

Това принуждава бизнесите, които приемат криптовалути, да изработят система за редовен трансфер във фиатни валути. Малките компании могат да използват компания за услуги, която незабавно да им обменя цифрова валута за нейната парична стойност. Чрез тези услуги плащанията с криптовалута се извършват в реално време за текущата стойност на валутата. Единствената причина бизнесът да задържи криптовалутата ще бъде като спекулативна инвестиция.

Сигурност на криптовалутите

Въпреки че трансакциите с криптовалути премахват киберзаплахите като откраднати номера на кредитни карти, те не са 100% безопасни. Засега няма начин напълно да се попречи на киберпрестъпниците да крадат потребителски портфейли. Това е особено опасно, защото за разлика от фиатните валути като щатския долар и еврото, криптовалутите не са обезпечени или застраховани.

Някои компании за криптовалути работят, за да променят това. Coinbase например държи по-малко от 2 процента от цифровата валута на клиентите онлайн и в случай на нарушение компанията напълно застрахова загуби. Всички фиатни валути, поддържани в Coinbase, подлежат на FDIC застраховка до 250 000 долара, точно както конвенционалните банки.

Тези защити обаче не се прилагат, ако вашият личен портфейл е хакнат; все още е ваша отговорност да защитите личната си сметка, но можете да бъдете спокойни, знаейки, че ако компанията претърпи атака, средствата ви са в безопасност.

За да защитите по-добре акаунтите си, можете да активирате многофакторно удостоверяване и редовно да сменяте ключовете и да архивирате данните си.

Регулаторна несигурност

Друг проблем с приемането на криптовалута е, че регулаторният пейзаж е обект на промени в близко бъдеще. Законодателите все още създават разпоредби в тази посока. . След като регулациите са въведени, те вероятно ще се развият по-нататък, което означава, че собствениците на бизнес ще трябва да бъдат адаптивни.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.