Инвестициите в AI намаляват тази година

Инвестициите в AI намаляват тази година

В съответствие с нестабилния и несигурен икономически климат темпът на инвестициите, навлизащи в нагорещеното технологично пространство на изкуствения интелект, се охлажда през последната година.

Нещата обаче все още са нажежени и технологията вижда голям напредък, смекчен от опасения относно безопасността и отговорността, пише Forbes.

Интересното е, че голяма част от разработките вече не са в лаборатории, а в търговски предприятия.

Това са изводите, направени от двама водещи рискови капиталисти в технологичното пространство, Нейтън Бенаич от Air Street Capital и Иън Хогарт от Plural, очертани в тяхното годишно резюме за състоянието на изкуствения интелект.

Докладът обхваща всички аспекти на технологията, от разработките с DeepMind до бързо разширяващите се възможности за обработка на NVIDIA. Има и многобройни последици за изкуствения интелект от гледна точка на бизнеса.

Като за начало се оказва, че 2021 г. е била знаменателна година за бизнес сектора на изкуствения интелект. През 2022 г. инвестициите в стартиращи компании, използващи технологията, обаче се забавят заедно с по-широкия пазар.

Очаква се частните компании, които използват изкуствен интелект, да съберат 36% по-малко пари през 2022 г. спрямо предходната година, но все пак инвестициите ще надхвърлят нивата от 2020 г.

Корпоративният софтуер е категорията в световен мащаб с най-много инвестиции, а роботиката улавя най-големия дял от инвестициите в венчър капиталистите в изкуствен интелект. Намаляват инвестициите в SaaS стартиращи фирми и мащабни компании, използващи изкуствен интелект, макар че вложенията пак са повече в сравнение с 2020 г.

Показателно е, отбелязват съавторите на доклада, че академичните изследвания в областта на изкуствения интелект също спират, тъй като многогодишното финансиране на проекти приключва. Голяма част от изследванията сега са пренасочени към търговския сектор. Това означава повече стартиращи фирми и разраствания.

Разпускането на AI лабораториите ускорява формирането на много стартиращи компании от гиганти, включително DeepMind и OpenAI. Дори големите технологични гиганти виждат известна загуба на талант за стартиращи фирми. Meta например свива своята централизирана изследователска група за изкуствен интелект, след като я оставиха да работи без натиск от продуктовата пътна карта в продължение на почти 10 години.

В допълнение, "всички с изключение на един автор на забележителната статия, която въведе невронни мрежи, базирани на трансформатори, напуснаха Google, за да изградят свои собствени стартиращи фирми в областта на изкуствения общ интелект, разговорните агенти, биотехнологиите и блокчейн", допълва се в доклада.

Данните, публикувани в доклада, показват, че в САЩ се появяват най-много еднорози в сферата на изкуствения интелект. Общо 292 AI еднорога са се появили в САЩ през 2022 г. с обща стойност на предприятието от 4,6 трилиона долара. На второ и трето място са, съответно, Китай и Обединеното кралство.

Големите технологични компании също така са продължили да разширяват своите AI облаци и да формират големи партньорства със стартиращи AI компании.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.