Четири аспекта от развитието на Web3, които ще се разгърнат в близко бъдеще

Четири аспекта от развитието на Web3, които ще се разгърнат в близко бъдеще

Има много начини да се дефинира Web3, но в основата си това е децентрализиран интернет, базиран на блокчейн, който принадлежи на потребителите.

Глобалният пазар на Web3 е на стойност приблизително 3,2 милиарда долара през 2021 г. и се очаква да продължи да расте през следващото десетилетие, тъй като приемането на нови технологии, изградени върху блокчейн, нараства.

Някои смятат това за интернет на бъдещето, заради което Web3 се превръща във все по-важна тема в публичния дискурс, пише weforum.org.

Медията представя четири области на Web3, които ще се развиват ускорено през тази и следващите години.

Промяна на политическия пейзаж

През 2022 г. имаше много дискусии относно регулациите и подходите на политиката за Web3 индустрията. През 2023 г. и след това ще се оформят по-конкретни политики в световен мащаб.

В САЩ 2022 г. беше година за размисъл, изследване и дебат за това как може да изглежда политиката за Web3. През 2023 г. е вероятно резултатите от изпълнителната заповед на президента Байдън относно цифровите активи и продължаващия напредък в законодателството за крипто в Конгреса да преминат в по-ясна политическа рамка.

Повече държави също биха могли да вземат пример от Япония и да създадат специален офис за политики, фокусиран върху Web3, за да установят по-дефинирани политически подходи.

Възход на децентрализираните социални медии

Един от критичните стълбове на Web3 е концепцията за децентрализация - идеята, че няма да има посредници, управляващи нещата в интернет, както имаме сега с големите технологии. Това вероятно ще означава повишаване на популярността на децентрализираните социални медии.

Вече виждаме началото на тази игра - все повече потребители се присъединяват към мрежи като Mastodon. Въпреки че Mastodon не е базиран на блокчейн технология, той е предназначен да бъде децентрализиран и работи по федерален модел. Това може да отвори вратата за други базирани на блокчейн платформи като Lens Protocol или Minds.

Повишено токенизиране на активи

Токенизацията може да позволи на почти всеки актив от реалния свят да има цифрово представяне в блокчейн. Увеличеното използване на токенизация има потенциала да революционизира финансовите пазари и повечето индустрии.

Използването на токенизацията непрекъснато се увеличава, особено след като все повече масови играчи като BlackRock и Goldman Sachs проучват нейните възможности. Това може да повлияе на финансовите пазари, но също и на други сектори с жизнеспособни активи за дигитализиране, като недвижими имоти и развлечения.

Разширяване на основните случаи на употреба

С развитието на Web3 технологията ще има все по-голям брой конкретни случаи на употреба отвъд тези, които в момента вълнуват първите ѝ потребители. Това ще бъде насърчено от големите компании, които вече са започнали да изследват Web3, като Starbucks, които обявиха новата си NFT-базирана програма за награди Starbucks Odyssey през 2022 г.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.