IT специалистите търсят зелени офиси със спортни зали

keyboard

Естествена светлина, вентилация и климатизация и удобен стол – това са основните фактори, които определят удовлетореността от работното място на едни от най-търсените и добре платени служители у нас – ИТ специалистите. Същевременно, българските компютърни експерти най-често се оплакват от липсата на спортни зали, закрити паркинги и зеленина в местните офиси.

Това показва проучване на агенцията за маркетингови изследвания Ноема, осъществено със съдействието на Българската асоциация за управление на хора и сред HR мениджъри и служители на компании в IT сектора.

Според изследването, заетите в ИТ сектора са неудовлетворени от липсата на място за спорт – 61%,  48% биха искали да имат покрит паркинг, а едва 33% са доволни от зеленината и градините в офиса. Безспорно обаче, удобството на стола и добре проветреното, светло и климатизирано работно място са най-важни за компютърните специалисти, потвърждават 80% от анкетираните.

Възможностите за ползване на услуги също са приоритетни за служителите.  Най-достъпни за заетите в бранша са аптеките, козметичните салони и химическото чистене, а най-търсени са детските градини. 51 % от запитаните твърдят, че са неудовлетворени от наличието на детски градини около офисите си.

В по-общ план, водещи за IT специалистите са офис пространството, посочено от 27% и техническата обезпеченост – 24%. Сред елементите на техническата среда с най-голяма важност са наличието на достатъчно техника - 78%, лесният достъп до техника - 71% и средства за защита при работа - 73%. 45% посочват, че е важно техниката, с която работят да е нова, а 62% са доволни от тази, която ползват. 53% от запитаните смятат за важно наличието на защитни екрани. Само 46% са доволни от наличните.

Новата техника и защитни екрани са по-значими за служителите в сравнение с мениджърите, както и за хората с по-дълъг трудов стаж.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.