Емил Хърсев: Тази година очаквам икономически ръст от 2%

DSC0466

Първи своята презентация направи финансистът и икономист Емил Хърсев. Той представи данните, които Европейската комисия даде за растежа на икономиката през 2014 г. и очакванията за настоящата година.

„Oт Европейската комисия излезе предположение за 2014 г за 1,1 % ръст на страната, но преди седмица стана ясно, че ръстът е 1,7%. Прогнозата за 2015 г. е 0.8% ръст. Това показва, че нещата се влошават и то доста драматично. И колкото и малко да изглеждат тези проценти, това означава реално 25 на сто спад на ръста, а това вече е значително“, коментира Хърсев.

По думите му обаче тези цифри не са реални.  „У нас има два пласта на икономиката - онази, която се измерва и тази, която не се измерва, но я има, генерира доходи, тези доходи ни хранят. Имаме и сивата икономика или икономика в сянка, която е между 1/3 и 1/2 в зависимост колко криминализирана и потайна се отчита, че е българската икономиката. Аз мисля, е е около 33-35%, . т.е, БВП - 300 млрд. лева или България има годишен доход колкото в Гърция“, каза икономистът.

Според него този очакван 1,7% ръст означава реално 1,3%. Защо е така? „През 1993 г беше внедрен т.нар пакет за предпазлив статистически пакет – западноафрикански статистически метод. Всичко, което е прихванато като бартери, се доуточнява и добавя. Взимаме най-ниското число за БВП, без да се добавя нищо. Така се следи платежоспособността на страната. Ако надценим БВП ще мислим, че средата е по-добра. При по-висока оценка на БПВ страната ще изглежда добра, което не е добре за кредитора“, обясни Хърсев.

Експертът коментира, че ако погледнем след 5 г. тези цифри, когато статистиката бъде изгладена, ще се окаже, че ръстът е бил 3%, което е много добре. „Над този процент значи, че се отлепяме от дъното“, добави той.

По думите му разликата се явява поради факта, че ситуацията се представя като такава. Като пример той даде случат с КТБ. „Например за България от август се пише за банкова криза, нещо, което не е истина. Истината е, че върху банките беше направен стрес тест на живо. За съжаление има едно тотално объркване какво се случва у нас – има две жертви – КТБ и банка „Виктория“, втората се съвзе и ходи. Но наличието на жертви не говори за епидемия“. Според Хърсев обаче ситуацията е била прогнозируема.

Икономистът не очаква през тази година да станем свидетели на реформи, защото нито обществото, нито правителството е подготвено. „Очаквам да започне отлепяне от дъното, това е т.нар подем. Растеж до 2% е статистическа права. Над 4% ръст на БВП е фаза на истински икономически растеж. Ще се усети по лихвите, след падане през миналата година, сега виждаме задържане. Във фаза на подем те ще тръгнат нагоре. Ние имаме затворен паричен пазар, малък ефективен внос. Българските банки балансират предлагането на кредит с депозитите, които могат да привлекат. Има силно преувеличаване на риска, което е причина за падане на лихвите“, добави Хърсев.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.