Защо инфлуенсър маркетингът изглежда устойчив на очакваната рецесия

Защо инфлуенсър маркетингът изглежда устойчив на очакваната рецесия

Маркетинговите бюджети се очаква да се увеличат и през 2023 г., макар и доста по-малко заради назряващата криза. Това е особено вярно за инфлуенсър маркетинга поради утвърждаването на Instagram и възхода на TikTok сред потребителите.

Инфлуенсър маркетингът със сигурност не е имунизиран срещу потенциално изтегляне на бюджет. Това, което виждаме обаче, е, че той е по-устойчив от другите видове дигитален маркетинг и брандовете продължават да харчат за своите партньорства, особено с дългосрочни партньори създатели, в тази нестабилна икономическа среда, пише insiderintelligence.com.

Защо се наблюдава такава устойчивост? Инфлуенсърите, особено микро-инфлуенсърите и нано-инфлуенсърите, доказаха, че могат да стимулират реални продажби, особено от определени подгрупи потребители, като представителите на поколението Z и някои милениали.

Микроинфлуенсърите имат между 10 000 и 50 000 последователи, а наноинфлуенсърите имат между 1000 и 10 000 последователи. Това, което им липсва в мащаба, те компенсират с ангажираност от страна на своите последователи.

Марките влагат повече пари в микро- и нано-инфлуенсъри и това комбинирано води до увеличаване на сумата пари, която се изразходва за партньорства с инфлуенсъри като цяло.

Друга причина е TikTok. Платформата продължава да расте както в потребителското използване, така и в използването от страна на брандовете. Това води до повече приходи и за инфлуенсърите там.

Перспектива за разходите

Според различни прогнози бизнесът ще похарчи над 5 млрд. долара за инфлуенсър маркетинг през 2022 г., като тези разходи ще достигнат над 6 млрд. долара през 2023 г.

Почти три четвърти от търговците използват инфлуенсър маркетинг днес, а до 2026 г. този дял ще приближи 90%.

Instagram привлича най-голям дял от разходите за инфлуенсър маркетинг - очакват се над 2,2 млрд. долара през 2023 г. TikTok е на трето място след YouTube, но се очаква да задмине видео платформата през 2024 г.

Instagram все още е като цяло лидер в пространството за инфлуенсър маркетинг както по отношение на броя търговци, които използват платформата, така и по отношение на сумата пари, която харчат там.

Създателите на съдържание в Instagram са склонни да начисляват много по-висока такса, както и създателите в YouTube, отколкото например създателите на TikTok, въпреки че тази разлика започва да намалява, констатират експерти. Освен това се вижда, че съдържание, което инфлуенсъри публикуват в Instagram, все по-често се пренасочва за TikTok.

Комбинацията от тези фактори означава, че е подходящо време да експериментирате с инфлуенсър маркетинг в TikTok. Цените все още са по-ниски от другите платформи, а ще се възползвате от инерцията пред платформата.

Важно е да се фокусирате върху краткото видео - дори Instagram насърчава развитието на Reels и търговците трябва да го вземат под внимание, както и да работите с доверени създатели на съдържание съгласно ясен план и поставени цели.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.