Основи на инфлуенсър маркетинга: Платформи, съдържание, измерими показатели (II част)

Основи на инфлуенсър маркетинга: Платформи, съдържание, измерими показатели (II част)

За мнозина да си влиятелен човек в социалните медии се превърна от страничен концерт в бизнес за милиони долари. Създателите вече имат повече дума в спонсорираното съдържание, което създават за марки, както и в приходите, които получават.

Тъй като създателите продължават да се доказват като влиятелни защитници на марката, търговците ги използват за съдържание извън социалните емисии, включително телевизия, извън дома и други цифрови медии.

Инфлуенсърите също се оказаха устойчиви на фона на икономическата несигурност и все по-голямата конкуренция. Маркетинговите разходи за инфлуенсърите нарастват приблизително 3,5 пъти по-бързо през 2023 г., отколкото разходите за социални реклами, според прогнозата на Emarketer от юли 2023 г.

Първа част на материала можете да прочетете тук.

Разходи за инфлуенсър маркетинг

През 2024 г. рекламодателите ще похарчат 5,89 милиарда долара за инфлуенсър маркетинг, което е увеличение от 14,7% на годишна база, според прогнозата на Emarketer от юли 2023 г. В САЩ разходите за инфлуенсър маркетинг растат над три пъти по-бързо от разходите за социални реклами през 2023 г. и това изпреварване се очаква да продължи до 2025 г.

Социалните платформи разчитат на създателите, а не обратното, тъй като опциите на създателите са по-широки и включват собствени канали като блогове, подкасти и бюлетини. Редица известни създатели стартират и собствени аудио и видео мрежи.

Въпреки че не всеки създател има достатъчно силна марка или последователи, за да създаде успешен медиен бизнес, нарастващият успех на тези начинания трябва да сигнализира на търговците и развлекателните компании, че създателите могат да предложат много повече от генерирането на реклама за продукти и услуги.

Водещи платформи за инфлуенсъри

За да бъде въздействащо, инфлуенсърското съдържание трябва да бъде ангажиращо, забавно и образователно, а търговците трябва да работят с надеждни създатели, които са изградили доверие в своите общности.

Instagram остава водещата платформа за спонсорирано съдържание, според доклад от юни 2023 г. на Mavrck. Около 98% от творците в САЩ споделят съдържание на брандове чрез публикации в емисии на Instagram, Instagram Stories и Instagram Reels.

През май 2023 г. Meta започна да тества нов модел на изплащане за Ads on Reels. Програмата за осигуряване на приходи плаща на творците въз основа на ефективността на Reel, а не на приходите от рекламата на Reel, според TechCrunch.

Тъй като популярността на TikTok нараства, възможностите на марките за платено съдържание също се увеличават. Ръстът на разходите за инфлуенсър маркетинг в TikTok достига близо 30% в сравнение с 12,7% в Instagram. През 2024 г. повече от половината търговци (54%) ще използват TikTok специално за инфлуенсър маркетинг, като 1,25 милиарда долара разходи за инфлуенсър маркетинг в САЩ отиват за платформата, според Emarketer.

Ако инфлуенсър популяризира продукт на марка в TikTok Shop, инструментът за електронна търговия на социалното приложение, той може да спечели комисиона от продажбите. Както за марките, така и за влиятелните лица, TikTok Shop има широко пространство за растеж. През 2024 г. се очаква 40,7 милиона потребители на TikTok да направят покупка в приложението.

YouTube, подобно на Instagram и TikTok, има солидна власт върху инфлуенсър маркетинга. Според данните на CivicScience от март 2023 г. YouTube е най-добрата платформа за възрастни в САЩ, които следват инфлуенсъри. През 2024 г. търговците в САЩ ще похарчат 1,07 милиарда долара за влиятелно съдържание за YouTube.

Подобно на Instagram Reels, YouTube набляга на Shorts като рентабилна опция за търговците. Поточното предаване на живо също се използва от YouTube за свързване с последователни. Една четвърт от интернет потребителите казват, че гледат предавания на живо, водени от създатели или инфлуенсъри в YouTube, което го прави най-популярното приложение за стрийминг на живо.

Платформата има и различни начини за монетизация на съдържанието, заради което е изключително привлекателна за създатели.

Въпреки намаляващата си популярност сред потребителите, особено сред младите хора, Facebook все още се очаква да привлече около 1 млрд. долара в маркетингови разходи за инфлуенсъри.

Популярно сред общността на електронните спортове, приложението за стрийминг на живо Twitch наскоро стартира редица функции за създатели.

Инфлуенсър маркетинг стратегия

Маркетинговата стратегия за влиятелни лица позволява на марката да разшири своя обхват и да привлече нови аудитории. Изборът на подходящ инфлуенсър за работа обаче изисква разбиране на пейзажа и какъв тип партньорство ще обслужва най-добре целите на марката.

С развитието на маркетинга за инфлуенсъри се появиха агенции, които помагат на брандовете в управлението на техните инфлуенсър кампании. Центровете за маркетинг на инфлуенсъри организират профилите на създателите по брой последователи, демографски данни на аудиторията, местоположение, предлагани услуги, цена на партньорството и техните интереси (напр. мода, пътуване, подобряване на дома и т.н.).

За създателите работата с маркетингова агенция може да бъде от полза за мащабиране и управление на собствения им бизнес.

Типове съдържание

Инфлуенсър кампаниите попадат в две категории: генерирано от потребители съдържание е първата. Това е органично съдържание, споделено от влиятелен човек в социалните медии за популяризиране на марка или продукт без директно участие на бранда. Създателят не получава заплащане за такива публикации и съдържанието не е чак толкова изпипано. Публикациите могат да са рецензии на продукти препоръки, уроци и личен опит с дадена стока или услуга.

Съдържанието, генерирано от инфлуенсъри, е сътрудничество между създател и партньорска марка. Тези кампании следват творческите насоки на марката - включително тон, теми за говорене, естетика и честота на публикации. Тъй като все повече влиятелни лица стават доверени партньори, брандовете отпуснаха юздите и позволяват на талантите да се възползват от собствената си креативност за кампаниите. Кампаниите, ръководени от инфлуенсъри, са по-автентични и ангажиращи и може да се окажат по-ефективни за участващата марка.

Най-често срещаните в социалните медийни платформи формати включват Instagram снимки с надписи, кратки видеоклипове в TikTok и дългоформатно видео съдържание, публикувано в YouTube. Инфлуенсърите също могат да публикуват писмено съдържание в платформи за блогове като Substack. Инфлуенсърите популяризират публикациите си в различни платформи, за да увеличат обхвата, ангажираността и ефективността.

Въпреки че форматът е важен, рекламното съдържание на публикацията трябва да е на преден план. Всяко съдържание трябва да бъде ангажиращо, забавно и образователно, за да постигне най-голямо въздействие.

Инфлуенсърите са идеален начин една марка да пусне нови продукти. Когато представят нов продукт, брандовете могат да разширят обхвата си, като работят с влиятелни лица с подобни последователи като целевата аудитория на марката.

Тъй като инфлуенсърите се превръщат в марки сами по себе си, много от тях пуснаха свои собствени продуктови линии. За някои влиятелни личности сътрудничеството с марка може да бъде отправна точка към разработването на собствени продуктови линии, ако съвместните усилия се считат за успешни.

Показатели и цели за измерване

Тези показатели са добър начин за брандовете да измерват възвръщаемостта на инвестициите си в инфлуенсър маркетингови кампании.

Измерими показатели са степента на ангажираност (взаимодействия с публикациите, като харесвания, коментари, споделяния, отговори и реакции), брой публикации за определен период от време, партньорски импресии и обхват, брой генерирани щраквания на връзки, процент на конверсия, брой генерирани поръчки и т.н.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.