Основи на инфлуенсър маркетинга: Икономика на създателите и типове инфлуенсъри (I част)

Основи на инфлуенсър маркетинга: Икономика на създателите и типове инфлуенсъри (I част)

За мнозина да си влиятелен човек в социалните медии се превърна от страничен концерт в бизнес за милиони долари. Създателите вече имат повече дума в спонсорираното съдържание, което създават за марки, както и в приходите, които получават.

Тъй като създателите продължават да се доказват като влиятелни защитници на марката, търговците ги използват за съдържание извън социалните емисии, включително телевизия, извън дома и други цифрови медии.

Инфлуенсърите също се оказаха устойчиви на фона на икономическата несигурност и все по-голямата конкуренция. Маркетинговите разходи за инфлуенсърите нарастват приблизително 3,5 пъти по-бързо през 2023 г., отколкото разходите за социални реклами, според прогнозата на Emarketer от юли 2023 г.

Emarketer изследва текущото състояние на инфлуенсър маркетинга и защо маркетолозите, социалните платформи и медийните компании трябва да коригират своите стратегии с нарастването на силата на икономиката на творците.

Какво представлява икономиката на творците?

Икономиката на творците, наричана още икономика на инфлуенсърите, е взаимосвързаната екосистема от създатели, публика, дигитални платформи, търговци и агенции и/или доставчици. Икономиката на създателите, както е дефинирана от доклада Creator Economy Explainer на Emarketer, позволява на създателите да генерират приходи под формата на пари, стоки или услуги чрез тяхното съдържание, обикновено доставяно чрез платформи на социални медии.

Тъй като взаимодействието между заинтересованите страни непрекъснато се развива, данните за приходите са оскъдни. Според данни от март 2023 г. на Citigroup икономиката на творците се оценява на 65,2 милиарда долара през 2023 г. До 2024 г. това число се очаква да достигне 74 милиарда долара.

Какво е инфлуенсър маркетинг?

Влиятелният маркетинг включва знаменитост, създател на съдържание, експерт или публична фигура, която одобрява продукт или услуга на дадена марка, за да осигури социално доказателство. Пазарът бързо се разширява, тъй като видовете инфлуенсъри се увеличават и запълват различни ниши.

Мегаинфлуенсъри: това са обикновено знаменитости с над 1 млн. последователи.

Макроинфлуенсъри: броят на техните последователи е от 100 хил. до 999 999 души.

Инфлуенсъри от средно ниво: инфлуенсъри с брой последователи от 20 хил. до 99 999 души.

Микроинфлуенсъри: броят на последователите им е от 5 хил. до 19 999 души.

Наноинфлуенсъри: тяхната общност обикновено е от 1000 до 4999 последователи.

Тренд в момента са и т.нар. kidfluencers, или деца инфлуенсъри, представители на поколението Алфа, със социални последователи, които се интересуват от играчки и игри.

Популярни са и гейминг инфлуенсърите - играчи на електронни спортове и видеоигри, които обсъждат стратегията на играта и предават на живо, докато са в играта, както и виртуалните инфлуенсъри - компютърно генерирани аватари като Noonoouri, която е моден модел и дигитална попзвезда.

Създатели срещу влиятелни: Каква е разликата?

Създателите създават съдържание. Инфлуенсърите са създатели, ако съдържанието, което разработват, може да повлияе на решенията за покупка на населението, независимо дали им се плаща за популяризиране на продукт. Терминът се отнася до широка група хора от знаменитости до лоялни клиенти. Създателите са влиятелни лица, ако съдържанието им влияе върху решенията за покупка.

Кой е творец?

Всеки има потенциала да бъде създател на съдържание благодарение на това как е дефиниран терминът. Adobe изчислява, че може да има до 303 милиона творци по целия свят.

Повечето създатели на съдържание по света са под 41 години, но има създатели от всички възрасти, включително представители на поколението Х и бейби бумъри, според Adobe. Творци на възраст над 60 години, наречени granfluencers, са набират популярност в социалните медии поради своята привлекателност между поколенията. Например Nonna Pia, акаунт в TikTok с 4 милиона последователи, е възрастна дама, която готви класически италиански ястия, докато внукът ѝ разказва историите. По подобен начин акаунтът в Instagram "Excuse My Grandma" представя дуо баба и внучка, които обсъждат разликите между поколенията в запознанствата, модата и други сфери.

Категории създатели

Областите, в които напоследък се наблюдава нарастване на фокуса на създателите, включват:

Колежански спорт. Промяна в политиката на NCAA от 2021 г. позволява на спортисти от колежите да получават компенсации за използването на тяхното име и изображения. Колежаните спортисти имат голяма аудитория и редовно създават съдържание в социалните медии.

B2B професионалисти. Профилираните в конкретна индустрия професионалисти изграждат аудитория чрез споделяне на B2B съдържание онлайн. Обикновено това са лица, популярни в платформата LinkedIn. Около 25% от американците например имат профили в LinkedIn. Заради мащабите на платформата B2B рекламните разходи растат, съответно и икономиката на създателите там.

Финансови услуги. Във финансовия сектор "финфлуенсърите" използват социалните платформи, за да споделят видеоклипове с личен опит и съвети за инвестиции, бюджетиране, финансови тенденции и икономиката като цяло. Те се възползват успешно от широко разпространената липса на финансова грамотност. Качеството на съдържанието обаче е спорно, тъй като някои създатели нямат професионален опит във финансите. Въпреки опасенията, 60% от инвеститорите на възраст от 18 до 35 години използват социалните медии като източник на инвестиционна информация, според доклад на Finra Investor Education Foundation.

Поколенията в социалните мрежи

По-младите купувачи са по-склонни да използват социални медии. Според прогноза на Emarketer от май 2023 г. около 129,5 милиона души от поколението Z и милениалите в САЩ ще използват социални медии през 2024 г.

По-младите купувачи също са по-склонни да следват и купуват от акаунти, управлявани от инфлуенсъри. Проучване на Klarna през второто тримесечие на 2022 г. установява, че над 40% от поколението Z и милениалите по света следват инфлуенсъри в сравнение с една четвърт от поколението X и по-малко от 10% от бейби бумърите.

Обратно влияние, или какво е deinfluencing

Докато по-голямата част от инфлуенсърите рекламират какво да купуваме, някои инфлуенсъри се обръщат към платформи като TikTok, за да кажат на своите последователи какво да не купуват. Към януари 2024 г. видеоклиповете #deinfluencing в TikTok имат приблизително 1,3 милиарда гледания, което е значително увеличение от 208 милиона през февруари 2023 г.

Разглеждани като метод за борба със свръхконсумацията, видеоклиповете за обратно влияние често предлагат икономични алтернативи на скъпите продукти или обсъждат капаните при пазаруването от компании за бърза мода.

Създателите също използват deinfluencing видеоклипове, за да споделят критични коментари, за да се дистанцират от противоречията на марката и да публикуват честни отзиви за продукти, които не отговарят на очакванията им. Това много укрепва доверието към създателите чрез автентичност и прозрачност.

Във втора част на материала можете да прочетете повече за тенденциите при разходите за инфлуенсър маркетинг, водещите платформи, типовете съдържание и измерването на кампаниите!

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.