Мащабни сделки и зрелищни полицейски акции в КТБ

1360591_chess_kings

„Търговска банка Виктория” ЕАД ще бъде новото име на банката „Креди Агрикол България” ЕАД. Това стана ясно на общо събрание на акционерите на „Креди Агрикол България” ЕАД на 12 юни 2014 г. Общото събрание пък се проведе веднага след като „Корпоративна търговска банка” АД (КТБ АД) придоби 100% от капитала на „Креди Агрикол България” ЕАД.

На общото събрание на акционерите от длъжност и от отговорност бяха освободени досегашните членове на Надзорния съвет и беше избран нов Надзорен съвет на „Търговска банка Виктория” ЕАД. Той е в състав: Радосвета Василева, Орлин Русев и Абдул Салам Мохамед Абдулах Ал Муршиди.

Радосвета Василева е юрисконсулт на Бромак ЕООД, който е мажоритарен собственик на КТБ АД и притежава малко над 50% от капитала на банката. Тя има значителен опит в областта на международното договорно право, корпоративното право и финансовата регулация. Абдул Салам Ал Муршиди е главен изпълнителен директор на Държавния общ резервен фонд на Султаната Оман. През 2009 г. Бългериън Акуизишън Къмпани ІІ С.а.р.Л., Люксембург, чиито собственик е Държавния общ резервен фонд на Султаната на Оман, купи 30% от КТБ. Орлин Русев е изпълнителен директор на КТБ АД от юли 2003 г., като е и председател на нейния управителен съвет от 2005 г. Той притежава дългогодишен опит в банковата сфера.

Новият надзорен съвет няма да получава възнаграждение за дейността си до постигането на заложените в бизнес плана цели, казват от КТБ АД.

Освен това на общото събрание беше избрано специализираното одиторско предприятие КПМГ - България ООД, с което да се сключи договор за извършване на независим финансов одит. Целта на договора е да се проверят и заверят годишните финансови отчети на банката за 2014 г. и надзорните отчети, определени от БНБ.

„Корпоративна търговска банка” АД придоби 100% от акциите с право на глас от капитала на „Креди Агрикол България” ЕАД на 12 юни 2014 г. На проведеното след това общо събрание беше сменено и логото и слогана на банката, като той ще бъде: „Партньор за Вашите амбиции“. Освен това стана ясно, че „Търговска банка Виктория” ЕАД ще продължи да функционира като самостоятелна финансова институция.

Българската народна банка издаде одобри придобиването от  „Корпоративна търговска банка” АД на всички акции с право на глас от капитала на „Креди Агрикол България” ЕАД, който е в размер на 92 090 621 лв. на 30.04.2014 г. На 10 април 2014 г. Комисията за защита на конкуренцията от свдоя страна също разреши КТБ АД да придобие едноличен контрол върху „Креди Агрикол България” ЕАД.

На 13 юни пък офиси на КТБ АД бяха проверени от екипи на полицията и прокуратурата. По-късно стана ясно, че прокуратурата е задържала трима човека по подозрение за опит за убийство на Делян Пеевски, които после бяха пуснати. Акцията е била по сигнал на самия Пеевски. Стана ясно и, че има конфликт между собственика на КТБ Цветан Василев и Делян Пеевски заради необслужвани задължения на депутата от ДПС към финансовата институция.

Има и мнения, че ако войната продължи да се води както досега, разплитането й неизбежно ще стигне до въпроса за лошите кредити, които през последните пет години "Банков надзор" на БНБ, както и Комисията за финансов надзор се правят, че не забелязват.В крайна сметка, като че ли всичко е разчистване на сметки с бизнес конкуренти и е пример за търговия с влияние.

 

Автор: Ана Брандийска

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.