Забавен растеж без риск от повторна рецесия на българската икономика прогнозират от Уникредит

graph

През 2012 г. БВП на България ще нарасне с 1.5% в условията на свит износ и негативен натиск върху пазара на труда. Опасност от повторна рецесия обаче няма. Това показва последния тримесечен анализ за икономиката на страните от Централна и Източна Европа, подготвен от анализаторския екип на УниКредит. Икономистите понижиха предишната си прогноза за 2.6% ръст на българската икономика през следващата година.

Основната причина за занижаване на прогнозата за ръста на БВП са сигналите за влошаване на перспективите пред икономиката на еврозоната, както и неочаквания рязък спад на инвестициите в България през третото тримесечие на тази година. Предизвикателствата пред възстановяването на българската икономика остават непроменени спрямо тези посочени в предишния тримесечен анализ на икономиката от септември. Това са свиване на външното търсене в комбинация с бавно намаляване на финансовата задлъжнялост на корпоративния сектор и бавно възстановяване на пазара на недвижими имоти и пазара на труда, се посочва в анализа.

Икономистите очакват през 2012 г. допълнителен натиск за свиване на баланса на корпоративния сектор. Освен това, според тях влошаването на външните условия не само ще ограничи износа, но също така се очаква да изложи на риск процеса на стабилизиране на пазара на труда, който започна да се оформя в средата на 2011 г.

Експертите на банката смятат, че България ще избегне повторна рецесия, тъй като балансът както на публичния сектор, така и на този на домакинствата остава силен, докато външното търсене намалява, но все още е далече от срива, наблюдаван в началото на 2009 г. Според доклада завръщането към по-нормални темпове на растеж на българската икономика ще бъде постепенен процес, които ще се развива през следващите две или три години.

Данните за БВП на България през третото тримесечие на годината показват, че икономиката започва да страда от ескалацията на глобалните рискове. БВП се повиши с едва 0.3% на тримесечна и с 1.6% на годишна база въпреки някои еднократни положителни фактори като силната реколта от зърнени храни и резултатите на летния туристически сезон, коментират икономистите.

В анализа на УниКредит се посочва още, че най-обезпокоителен е спадът в брутното капиталообразуване с 13.5% на тримесечна база при положение, че в три последователни тримесечия преди това този показател отчиташе ръст.

„Големият спад на брутното капиталообразуване в най-голяма степен се дължи на ескалацията на дълговата криза в еврозоната, което кара българските компании да заемат защитна позиция – замразявайки инвестиционните си планове и трупайки високо ликвидни активи, за да могат по-лесно да посрещнат нуждите си от външно финансиране“, смятат анализаторите.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.