България да осигури по-добри условия за кредитиране на МСП, препоръчват от Уникредит

euromoney

Ръстът на кредитирането е един от основните фактори, който ще подпомогне възстановяването на икономиката на Централна и Източна Европа (ЦИЕ). За тази цел обаче този ръст не трябва да бъде самоцелен, защото днес повече от всякога малките и средните предприятия се нуждаят от подкрепата на финансовите институции. Това посочиха експерти от икономическия екип на Уникредит на Годишната среща на Европейската банка за възстановяване и развитие в Истанбул, давайки за пример страни като България и Румъния, които трябва да да положат целенасочени усилия, за да осигурят добри условия за финансиране на своя малък и среден бизнес.

По думите на Джанфранко Бизани, директор Корпоративно и инвестиционно банкиране за ЦИЕ във финансовата институция, ако големите дружества разполагат с различни възможности да финансират дейността си, то за по-малките компании възможностите са ограничени и банковото кредитиране е основен източник. Той допълни още, че голяма част от структурните фондове на Европейския съюз са насочени именно към МСП и по тази причина осигуряването на допълнителни средства от финансовите институции е жизнено важно за тяхното развитие.

В рамките на конференцията беше представено и проучване на Австрийската централна банка за ползваемостта на банковите продукти и услуги в ЦИЕ, според което нивото на задлъжнялост в Централна Европа (Унгария, Полша) и Югоизточна Европа (България, Румъния, Албания, Босна и Херцеговина, Хърватия, Македония и Сърбия) остава по-ниско, отколкото еврозоната,  като домакинствата се колебаят за теглене на нови заеми. След най-ниското търсене през 2011 г., резултатите отчитат повишаване в намерението за теглене на заеми през 2012 за България, както и за други страни от ЦИЕ.

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.