Кибератаките и прекъсванията на бизнес дейността са най-големите рискове пред фирмите, според глобално проучване

Кибератаките и прекъсванията на бизнес дейността са най-големите рискове пред фирмите, според глобално проучване

Киберопасностите и прекъсването на бизнес дейността за втора поредна година са сред най-големите тревоги за компаниите на глобално ниво. Това показват данните от 12-то годишно проучване на бизнес рисковете по света, осъществено от Allianz Global Corporate & Specialty, Алианц Риск Барометър.

Проучването е осъществено сред над 2700 експерти по управление на риска от 94 държави, включително изпълнителни директори, мениджъри, брокери и застрахователни експерти.

Киберопасностите и прекъсването на бизнес дейността са посочени от по 34% от респондентите.

Макроикономическите показатели, като инфлация, нестабилност на финансовите пазари и задаващата се рецесия, се изкачват със 7 пункта в тазгодишното издание на Aлианц Риск Барометър и вече заемат трета позиция.

На сцената се появява и нов фактор - въздействието на енергийната криза, който заема четвърта позиция в класацията и е посочен от 22% от анкетираните. Всичко това се дължи на световните икономически и политически последици от Covid-19 и военните действия в Украйна.

Този натиск изисква незабавни и категорични действия от страна на компаниите. Това обяснява защо фактори като природните бедствия, изменението на климата и пандемията (след като ваксините допринесоха за края на ограниченията) спадат с няколко позиции надолу в доклада за 2023 г. Политическите рискове и насилието отново са в топ 10 на глобалните рискове, като заемат десето място, докато липсата на квалифицирана работна ръка се покачва до осмо място в класацията.

Промените в законодателството и регулациите остават ключов риск и запазват своята пета позиция, докато потенциалната заплаха от пожари и експлозии спада с две позиции до девето място.

Рисковете според българския бизнес

В България експертите определят макроикономическото развитие на страната (40%), прекъсването на бизнес дейността (31%) и енергийната криза (31%) като трите най-големи риска. За местния бизнес нестабилната политическа обстановка, кризата в Украйна, финансовата политика и покачването на цените са сред най-тревожните фактори, които оказват влияние на бизнеса.

Кибератаките в страната също не са пренебрегнати, като се изкачват с 5 позиции нагоре в класацията и през 2023 г. заемат вече четвърто място (деветото място през 2022 г.).

На българската сцена също се появява нов риск за компаниите, а именно кражбите, измамите и корупцията (9% от анкетираните посочват това като сериозен риск, а в общата класация заема десето място).

Киберинциденти

Кибер инцидентите, като ИТ прекъсвания, софтуерни атаки с цел откуп или пробиви на данни, са определени като най-големия риск за бизнеса в световен мащаб за втора поредна година - това се случва за първи път. В 19 различни държави, сред които Канада, Франция, Япония, Индия и Великобритания, те са посочени като най-голямата опасност. Това е и рискът, от който най-много се тревожат малките компании.

Според Allianz Cyber Center of Competence честотата на атаките ще остане висока и през 2023 г. Средната цена на пробив в данните е най-висока за всички времена - 4,35 млн. долара, като се очаква да достигне нов рекорд и да надхвърли 5 млн. долара през 2023 г.

Конфликтът в Украйна и по-широкото геополитическо напрежение повишава риска от широкомащабна кибератака от спонсориращи лица. Освен това има и нарастващ недостиг на специалисти по киберсигурност, което е предизвикателство, когато става въпрос за подобряване на сигурността.

Прекъсване на бизнес дейността

Според проучването, прекъсването на бизнес дейността, което заема втора позиция в класацията, остава един от най-големите рискове и през 2023 г., тъй като много бизнес модели са уязвими на внезапни сътресения и промени, които от своя страна оказват влияние върху печалбите и приходите на компаниите. Прекъсването на бизнеса е риск №1 в страни като Бразилия, Германия, Мексико, Нидерландия, Сингапур, Южна Корея, Швеция и САЩ.

Като основна причина за прекъсване на дейностите е посочена киберпрестъпността (45% от анкетираните), следвана от енергийната криза (35%) и природните бедствия (31%).

Непрекъснато растящите разходи за енергия принудиха много от компаниите да използват енергийните ресурси по-ефективно, да преместят производството си на алтернативни места или дори да обмислят временно спиране. Произтичащият недостиг заплашва да причини прекъсване на доставките в редица критични индустрии в Европа, вкл. в хранителната, селскостопанската, фармацевтичната и др., въпреки че топлите зимни условия на континента и стабилизирането на цената на газа помагат за облекчаване на енергийната ситуация.

Макроикономическата картина

Възможната глобална рецесия е друг вероятен източник на смущения през 2023 г., с потенциал за неуспешни доставки и неплатежоспособност, което е особено тревожно за компании с единични или ограничени критични доставчици. Според Allianz Trade неплатежоспособността на бизнеса в глобален мащаб вероятно ще нарасне значително през 2023 г.: +19%.

Макроикономическото развитие - инфлация и нестабилност на икономическите и финансовите пазари, се класира като третият най-голям риск за компаниите в световен мащаб през 2023 г. според 25% от анкетираните. За първи път от 10 години този риск се появява в челната тройка.

Трите основни икономически зони - САЩ, Китай и Европа, са в режим на криза по едно и също време, макар и по различни причини, според Allianz Research, който прогнозира рецесия в Европа и САЩ през 2023 г.

Инфлацията е една от основните причини за безпокойство, защото "изяжда" ценовата структура и маржовете на рентабилност на много бизнеси.

Подобно на реалната икономика, финансовите пазари са изправени пред трудна година, тъй като централните банки източват излишната ликвидност в цялата система и обемите на търговия намаляват, дори на исторически ликвидни пазари.

Повече за Киберопасностите и киберсигурността ще си говорим на 19.01.2023г. по време на форум: Киберсигурността в епохата на Индустрия 4.0".Събитието ще се проведе в гр. Пловдив, хотел "Хилтън" и е безплатно и насочено към производствени компании като техните регистрации ще бъдат потвърждавани за участие в събитието. Вкючете се от тук.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.