К. Георгиева: Глобалната икономическа перспектива остава много несигурна

К. Георгиева: Глобалната икономическа перспектива остава много несигурна

Глобалната икономическа перспектива остава много несигурна предвид пандемията от коронавирус. Това заяви ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева, цитирана от "Ройтерс".

По думите й ново разпределение на собствената валута на МВФ, известна като "Специални права на тираж" (СПТ), ще даде на държавите повече фискално пространство за справяне със здравната криза и ще ускори преминаването към цифрова и зелена икономика.

По време на напускащия поста си президент Доналд Тръмп, най-големият акционер на МВФ в лицето на САЩ, блокира подобен ход с аргумента, че ще предостави повече ресурси на по-богатите страни, тъй като разпределението ще бъде пропорционално на тяхното участие.

Георгиева заяви, че МВФ бързо е увеличил концесионното финансиране за развиващите се пазари и развиващите се икономики, включително чрез дарение от около 20 милиарда долара в съществуващите СПТ. Това ще продължи да играе важна роля, но са необходими допълнителни стъпки, добави още тя, цитирана от infostock.

"Ще продължи да бъде толкова важно, дори по-важно, за да можем да разширим капацитета си да подкрепяме страни, които са изостанали", посочи Георгиева.

"Възможността за извършване на ново разпределение на СПТ - нещо подобно на печатането на пари от страна на централната банка - никога не е било изоставяно от членовете на МВФ", каза Кристалина Георгиева.

Наскоро МВФ прогнозира, че световната икономика ще се върне към растеж от 5,2% през 2021 г., но заяви, че перспективите за много от развиващите се пазари са се влошили.

Кристалина Георгиева каза, че данните, получени след тази прогноза на фонда, потвърждават продължаващото икономическо възстановяване, като САЩ и други напреднали икономики са отчели по-силна от очакваното икономическа активност през третото тримесечие.

Георгиева отбеляза, че най-новите данни за интензивно свиващите се индустрии в сферата на услугите показват, че се забавя възходящия импулс на икономиките, където се възражда коронавирусната пандемия.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.