ПЧП е един от възможните инструменти за насърчаване на инвестициите в страната

Press-conference_PPP_1

"Публично - частното партньосртво" е един от възможните инструменти за насърчаване на инвестициите в страната и осигуряване на рaстеж на икономиката". Това каза Добрин Иванов, Изпълнителен директор на Клъстер за развитие на публично-частното партньорство в България и Изпълнителен директор на Асоциация на индустриалния капитал в България (АИКБ) на информационна среща. 

Една от основните цели на Клъстера е да допринесе за повишаване информираността за ПЧП в страната както сред бизнеса, така и сред публичните партньори на национално и местно равнище. Клъстерът ще разпространява информация за различни практики и новости, нормативни нововъведения, свързани с ПЧП у нас и по света, добри и лоши примери, концепции, идеи и предложения в тази посока. През 2015 г. ще бъдат проведени поредица от обучителни семинари и информационни дни, чрез които ще се повиши информираността на заитересованите страни относно ползите от осъществяване на този вид партньорства. В процес на реализация са и маркетингови проучвания за установяване потребностите на бизнеса и общините от развитие, осъществяване и участие в ПЧП. Ще бъде разработена и информационна платформа, която ще събира и обобщава информация за случващото се в областта на ПЧП на територията на всички общини в страната.

„България разполага с огромен потенциал за развитие на публично-частното партньорство, което зад граница съществува като успешен модел за сътрудничество между бизнеса и държавата повече от век. За разлика от концесията, ПЧП предлага по-облекчени процедури, поделени отговорност и риск за сметка на по-добро качество и по-ниска за държавата и обществото цена”, коментира г-н Иванов по време на събитието. „Освен при реализирането на инфраструктурни проекти, които традиционно и най-често са обект на ПЧП, този инструмент може да се използва и в здравеопазването, образованието, опазването на околната среда, предоставянето на социални услуги и множество други обществени дейности”, подчерта още Изпълнителният директор на клъстера.

През март 2014 г. Клъстер за развитие на публично-частното партньорство в България подписа договор с Министерство на икономиката за изпълнение на проект№BG161PO003-2.4.02-0058-C0001 „Клъстер за развитие на публично-частното партньорство в България – ефективност на решенията”, който се осъществява с финансовата подкрепа на Европейския фонд за регионално развитие чрез Оперативна програма "Развитие на конкурентоспособността на българската икономика 2007-2013".

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.