Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | January 18, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

За една година Министерството на икономиката е осигурило близо 150 млн. лв. за предприемачи

За една година Министерството на икономиката е осигурило близо 150 млн. лв. за предприемачи

Само за последната календарна година Министерството на икономиката е осигурило близо 150 млн. лв. за предприемачи чрез различни схеми за финансово подпомагане. Това коментира заместник-министърът на икономиката Лилия Иванова, която откри форум „Европейски ден на предприемача 2019 – Предприемачеството от малките стъпки до големия успех“.

Иванова посочи, че през изминалата година по оперативната програма „Иновации и конкурентоспособност“ (ОПИК) е приключила процедура „Насърчаване на предприемачеството“, по която 353 новосъздадени предприятия ще получат финансова подкрепа в размер на близо 67 млн. лв., съобщават от пресслужбата на Министерството на икономиката.

По думите й чрез инструментите за финансов инженеринг на Фонда на фондовете, по които публичните средства се предоставят също по ОПИК, са предвидени три фонда за ускоряване и начално финансиране. „До този момент Фондът на фондовете е създал два такива инструмента, които активно работят и набират проектни предложения за подкрепа на стартъпи. Това са Фондът на финансовия посредник „Невек Мениджмънт“ с публични средства от близо 40 млн.лв. и „Иновейшън Акселерейтър България“ със средства от около 30 млн. лв.“, допълни тя.

Зам.-министър Иванова подчерта, че стартъп икономиката е раздвижила много области, особено в технологичната индустрия, а приоритетни сектори, в които българските стартъпи показват потенциал, са биотехнологии, изкуствен интелект, умни градове, виртуална и добавена реалност, роботика, електромобили и автономни автомобили, дронове, 3D принтиране и дигитализация.

Икономическият заместник-министър каза още, че усилията на министерството са насочени към осигуряване на благоприятни условия, при които всеки да има възможността да реализира потенциала си и да превърне идеите си в работещ бизнес. „Именно предприемаческата енергия, креативност и мотивация задвижват производството и продажбата на нови продукти и услуги, а предприемачите представляват незаменим ресурс за творчески идеи и решителност“, завърши тя.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.