Служителите са песимисти за бъдещето им на работното място

job-work-employment-3

Повече от половината служители в България са песимистично настроени за бъдещето си в компанията, в която работят. Една четвърт от хората са решили да сменят работата си в следващите няколко месеца. Намалява и склонността хората да препоръчват работодателя си на други потенциални служители.

Това показват резултатите от проучване на агенция Прагматика, осъществено сред 500 служители в компании от различни сектори в периода 2 – 5 май, по повод ситуацията в компаниите заради кризата, свързана с пандемията.

Резултатите показват, че служителите очакват от работодателите си да получат ясна и точна информация за реалното финансово състояние на фирмите, в които работят, в момента, както и как биха се развили компаниите в зависимост от различните сценарии на кризата.

Почти две трети от анкетираните заявяват, че кризата с коронавируса се отразила негативно на фирмите, в които работят. Близо една трета съобщават за някакво намаление на заплатата, която получават.

Все пак по-голямата част от анкетираните оценяват положително мерките, които компаниите са предприели за опазване на тяхното здраве, както и на работните им места.

Общо 41% от анкетираните служители са оптимисти за бъдещето си в компанията, в която работят. Отделно 40% заявяват, че чувстват подкрепа от своя работодател, а 39% - че ще останат в същата компания на работа, докато получават заплата.

Същевременно една четвърт заявяват, че чувстват несигурност за бъдещето си на работното място. За малко над една десета отношенията между колегите са станали по-напрегнати, а още толкова признават, че усещат как работодателят им ги подлага на натиск. Пет на сто заявяват, че ще трябва да се преквалифицират и да намерят нова работа.

Резултатът е повече от 100%, защото хората са посочвали повече от един отговор.

Една трета от анкетираните посочват, че работодателят им е демонстрирал прозрачност за финансовото състояние на фирмата, а 32% - че им вдъхва сигурност и стабилност. По 41% са посочили отговорите, че работодателят им прави всичко възможно да задържи служителите си и че показва загриженост за бъдещето им.

Същевременно 35% смятат, че работодателят им не е прозрачен, а за една четвърт фирмата не им вдъхва увереност и сигурност.

Според малко над една пета компанията, в която работят, има добри перспективи в бъдеще, но също толкова твърдят и че няма такива. Общо 6% са заявили, че в компанията им неправомерно се намаляват заплати, а 8% - че компанията им съкращава служители. Според 10% фирмите им назначават нови служители.

Анкетираните искат работодателите им да им отговорят на няколко ключови въпроса – дали има планирани сценарии за промяна на ситуацията, дали е задължително да си вземат отпуск, колко точно фирмите могат да издържат на извънредното положение, какви са перспективите пред фирмите в краткосрочен и дългосрочен план, какъв е реалният спад на приходите, какви ще са възможностите за дистанционна работа след края на извънредното положение, как ще се промени дейността на компаниите.

Една четвърт от анкетираните изразяват висока степен на удовлетвореност от реакцията на работодателите им. От средно до умерено удовлетворени се чувстват още 39% от участвалите в проучването. Останалите оценяват положително реакцията на мениджмънта на фирмите, в които работят.

Според 63% от респондентите компаниите им търпят в някаква степен негативи от ситуацията. Само според 4% фирмите им са пожънали позитиви, а при 30% няма промяна.

Три четвърти от анкетираните заявяват, че настроението във фирмите им е станало напрегнато. Само според 18% отношенията са се успокоили.

Почти три четвърти от анкетираните не съобщават за промени в заплащането, при 15%  има някакво намаление, а 4% твърдят, че не получават заплата в момента.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.