Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | September 20, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

България е 32-ра по икономическа свобода в света

България е 32-ра по икономическа свобода в света

България е на 32-ро място в света по икономическа свобода, според института Фрейзър, съобщават от Института по пазарна икономика (ИПИ).

За последните 15 години обаче позициите на България в индекса остават относително стабилни, т.е. липсват генерални промени и най-важните реформи – тези на съдебната система и подобряване работата на правителство и администрация. Поради това България да не успява да повиши качествено общата си оценка за икономическа свобода, констатират икономистите.

Основните принципи на икономическата свобода са личният избор, доброволната размяна, свободата да развиваш бизнес и да се конкурираш с останалите, а личността и частната собственост да са неприкосновени. Това са факторите, които отличават богатите и проспериращи страни от бедните и с авторитарно управление. Страните с висока икономическа свобода имат по-високи доходи на глава от населението, по-висока продължителност на живота, по-ниски нива на бедност и изключително ниски нива на детска смъртност.

Индексът на икономическата свобода по света, издаван от института „Фрейзър“ от 2000 г. досега мери степента, в която политиките и институциите по света подкрепят икономическата свобода.

В тазгодишното издание България получава оценка 7,74 при 7,17 преди 15 години, което индикира застой в реформите.

Страната ни получава ниски оценки по показателите съдебна система и размер на правителството, както и по показателя регулации и при безпристрастността на публичната администрация.

Висока оценка България получава за свободата на международната търговия, което се дължи на членството на страната в ЕС, както и по показателя стабилни пари заради валутния борд.

Подреждането на лидерите по икономическа свобода и тази година запазва обичайната си структура – на първите места се нареждат Хонконг (със стойност на индекса 8,94 от възможни 10), Сингапур (8,65) и Нова Зеландия (8,53), а челната десетка се допълва от Швейцария, Австралия, САЩ, Мавриций, Грузия, Канада и Ирландия като всички са със стойност на индекса над 8. С оценка над 8 вече са и Дания, Литва и Обединеното кралство.

На другия край на класацията са Венецуела, Либия и Судан, като повечето от страните на дъното са в условия на гражданска война, тежка икономическа криза или и двете.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.