Най-важните финтех тенденции за 2020 г.

treasury-fintech-east-partners-report-investment-corporate-adoption-financial-technology

Финансовите технологии ни помагат да правим повече неща по-ефективно. Изкуственият интелект (AI) пренася тези технологии на следващото ниво, а финтех вече е нещо съвсем обичайно за всеки бизнес.

Новата 2020 г. обещава големи промени в начина, по който управляваме, харчим и получаваме достъп до парите си. Със сигурност е добре да следите нововъзникващите тенденции, за да вземате адекватни финансови решения относно партньорства и инвестиции.

Онлайн изданието entrepreneur.com обобщава най-важните и интересни новости в областта на финтех, които да очакваме да се засилят догодина.

Минимизиране ролята на традиционните финансови институции

Все повече бизнес операции, досега обработвани ръчно или от стандартни институции, като ведомости за заплати, застраховки и ценни книжа, се автоматизират. Дори само онлайн банкирането доведе до спад на таксите и, съответно, по-висока възвръщаемост за клиентите на фирмите.

Компаниите, които се адаптират бързо към финтех и автоматизацията, ще трябва, обаче, да работят и за ограничаване на риска от пробиви. Тъй като регулирането и управлението на риска от измами, прането на пари и кражбата на идентичност се превръщат в голям бизнес, компаниите за технологично регулиране (regtech) използват изкуствен интелект за борба с тези престъпления по-бързо и по-ефективно, отколкото хората могат. Растежът на финтех предизвиква вълна от стартъпи и възможност за инвестиции в царството на regtech.

Криптовалути

В дигиталния свят финансовите активи могат да се използват и обменят с криптовалута, която не е обвързана със стандартните валутни системи. Нейната онлайн администрация с отворен код не изисква банки или правителства за регулиране или обмен, което позволява на всеки да участва в системата от всяка точка на света. Тъй като криптовалутите не са регулиран продукт, пазарът е изключително нестабилен.

Смарт контрактите са едно от нововъведенията в търговията с криптовалути, което позволява на хората да сключват бизнес договори онлайн с условия, управлявани от системата автоматично, докато страните потвърдят, че сделката е приключена. Това може да бъде революционно и за пазара на недвижими имоти, ако се приложи същата технология.

Блокчейн технологията, която е в основата на криптовалутите, защитава трансакциите, като ги прави анонимни и непроследими. Това може да създаде интересни опции за инвеститорите.

Все пак конвертирането на криптовалута в реална валута е трудно, има няколко услуги за онлайн конвертиране и крипто дебитни карти. Те, обаче, често имат такси, данъци и закъснения, които възпрепятстват достъпа до парите. Това е врата в полето за иновации и нови компании.

Сливания и сътрудничество

Банките се опитват да създадат партньорства с fintech и regtech компании като начин да отговорят на променящата се среда. Няма да е изненада, обаче, ако това не спаси традиционните финансови институции, защото повечето от тях все още се опитват да работят по същите стари стандарти. Те се нуждаят от нови стратегии за маркетинг и предлагане на продукти. С напредването на 2020 г. имайте предвид това и за вашите собствени бизнес решения.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.