Eлектроното правителство предизвика поредния скандал в ИТ бранша още преди провеждането на важния търг

P1160897

15 фирми и консорциуми ще се борят за спечелването на най-големия търг за дейности, свързани с ускоряване на електронното правителство, съобщи пресцентърът на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията (МТИТС). Процедурата стартира на 10 ноември 2011 година, като 62 компании закупиха тръжна документация. Проектът „Развитие на административното обслужване по електронен път" се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма „Административен капацитет” (ОПАК), съфинансирана от Европейския съюз, чрез Европейския социален фонд. Бюджетът е 18 млн. лева.

Както и с предишни големи инициативи на държавата в тази сфера, и тук скандалите и обвиненията в задкулисни игри и сблъсък на интереси изглеждат неминуеми. Всъщност този път те започнаха още преди да станат ясни печелившите. Няколко от участващите компании бяха обвинени от медиите в нерегламентирани връзки с представители на управляващата партия ГЕРБ и най-вече с вече бившия председател на Столичния общински съвет Андрей Иванов. В публикация на „24 часа” точно предполагаемото лобиране на г-н Иванов във връзка с други сделки на една от ИТ фирмите дори се посочваше като причина за напускането на поста му. В други медии се цитираха източници, твърдящи че председателят на СОС e лобирал за участници в настоящия търг, включително за компанията на съпругът на депутатката от ГЕРБ Стефани Михайлова. Нито едно от двете обвинения обаче засега не е доказано. Трябва да отбележим, че и в двата случая става дума за компании, които са се доказали на пазара с успешни проекти.

Търгът е разделен на пет части, като според условията на тръжната документация една фирма може да спечели само една обособена позиция. Спекулираше се, че това е един от начините да се откажат от участие големи чуждестрании компании. Въпреки този слух обаче, няколко такива ще се състезават, показва финалния списък на фирмите, които ще участват, предоставен от МТИТС. Разделянето на търга по този начин изключва и „привидния сблъсък на лобита на ГЕРБ”, който бе посочен в специален анализ по темата на Медиапуул, тъй като уличените компании всъщност са подали документи в различни лотове. Впечатление прави и предизвестеният победител в Лот 1, където консорциумът "Сиела ГТ&К" ДЗЗД е единствен участник.

 

Ето и финалният списък с участниците и техните подизпълнители:

Лот 1 „Анализ, идентифициране и вписване на първичните администратори на данни и техните услуги в регистрите на електронното правителство";

 • Консорциум "Сиела ГТ&К" ДЗЗД ("Сиела Норма" АД; Адвокадско дружество " Георгиев, Тодоров и Ко")

Лот 2 „Реализиране на приоритетни административни услуги за централната администрация"

 • Консорциум "Интрасофт-БН" ("Интрасофт Интернешънъл" АД; "Би Ен Груп БГ" ООД; )
 • Обединение "Е-България" ("ФАДАТА" АД, "Контракс" ЕАД; "Гравис България" АД)
 • "ТехноЛогика" ЕАД
 • Консорциум ДЗЗД "РАО Електрон" ("Индекс България" ООД; "Ес Ем Консулта" ЕООД; "Ти Би ЕС България" ЕООД)
 • "Атос Ай Ти Солушънс енд Сървисис" ЕООД

Лот 3 „Реализиране на приоритетни административни услуги за общинската администрация"

 • "Аксиор" ООД
 • Дружество по ЗЗД Обединение "Електронни административни услуги за държавна и общинска администрация" („Браво Инвестмънтс” ООД и „ЕИБ Софт” ООД )
 • Консорциум "Сирма-Интерконсулт"  ("Сирма Солюшънс" АД; "ИнтерКонсулт България" ООД и подизпълнител: Фондация "Право и интернет" )

Лот 4 „Разработване на референтен модел на архитектура за централните администрации и общинските администрации”

 • "Хюлет-Пакард България" ЕООД с подизпълнител: Комсофт ООД
 • Консорциум "Сиенсис-Абати" ДЗЗД ("Си Ен Сис" АД;  "АБАТИ" АД;)
 • ДЗЗД "Матерна И-гавърмънт" (- „Матерна България” ООД; „Лирекс БГ” ООД)
 • Консорциум "Сдружение за електронно управление" ДЗЗД (Дуо Софт ООД;  "Балкантел" ООД;  "Информационно обслужване" АД)

Лот 5 „Усъвършенстване на портала и доизграждане на системата на електронното правителство във връзка с административно обслужване"

 • "Стемо" ООД
 • "Ай Би Ес България" ЕООД

 

В рамките на проекта ще бъде реализиран автоматичен обмен на най-използваните данни в държавата. В момента различните администрации изискват многократно данни от гражданите, макар че те  вече съществуват в някоя от тях. По думите на министър Ивайло Московски, след приключване на проекта над 30 ключови регистъра ще обменят данни чрез служебни електронни услуги, каза министърът на транспорта информационните технологии и съобщенията. )чакваният финансов ефект от свързването само на 20 от основните  регистри като Търговски, Кадастър, ЕСГРАОН и други, надхвърля 80 млн. лв. годишно. В рамките на проекта ще бъде усъвършенстван и единния портал за достъп до електронни административни услуги.

Срокът за изпълнение на дейностите е до 07 март 2013 г в случай, че няма продължителни процедури по обжалване на избора на изпълнител.

Повече по темата и за проблемите около конкретния търг и защо по принцип големите обществени поръчки в България постоянно предизвикват скандали, очаквайте във февруарския брой на списание ENTERPRISE.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.