Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 31, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката заради коронавируса

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката заради коронавируса

Държавата заделя 4,5 млрд. лв. за подкрепа на икономиката на страната вследствие на кризата, създала се заради пандемията от коронавирус. От тях 1 милиард лева ще отидат за подкрепа на фирмите, които искат да запазят служителите си. Това обяви на извънреден брифинг в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов.

За запазване на заетостта се мобилизират 4,5 милиарда лева ресурс, каза премиерът, цитиран от investor.bg.

Капитализираме Българската банка за развитие (ББР) с 500 милиона лева, с което гарантираме кредитите на бизнеса, да вземат капитал в размер на 2,5 милиарда лева, обяви още Борисов.

Правителството отделя 500 милиона лева за увеличените разходи на Министерството на отбраната, Министерството на здравеопазването и МВР.

200 млн. лева са насочени за безлихвени потребителски кредити до 1500 лева за лица в неплатен отпуск при запазване на трудовите взаимоотношетия. 60% от техните заплати ще покрие държавата, а останалите 40 - работодателите.

Борисов апелира към бизнеса да се възползва от програмата за компенсации, "за да запазим работниците".

Отлагат се плащане на данъци до 30 юни, което прави с по-малко с 600 млн. лева в хазната. С извънредния закон бе отложено и плащането на корпоративния данък.

50 млн. лева ще галсува кабинетът за най-нуждаещите се пенсионери за великденски надбавки.

Фискалният резерв засега няма да се ползва. Пари оттам ще се вземат само ако се наложи. Ако трябва ще направим и дълг, но той ще се прави, когато похарчим парите. Не виждам засега защо да товарим следващите поколения. Просто трябва да се стегнем, каза Борисов.

Икономически съвет няма да има, каза Борисов, след като преди ден работодатели поискаха сформирането на подобна структура. Има системата, през която държавата ще преразпределя и то прозрачно и публично, каза още премиерът.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.