Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | November 26, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Бизнесът иска предвидимост на противоепидемичните мерки, въвеждани от властта

Бизнесът иска предвидимост на противоепидемичните мерки, въвеждани от властта

Бизнесът иска правителството да въведе прогнозен модел за въвеждане на противоепидемични мерки, които да се оценяват на всеки две седмици. Това се посочва в съобщение на Българската стопанска камара (БСК), изпратено до медиите.

Всички ограничителни мерки следва да бъдат добре обосновани и пропорционални. Положителен пример в тази посока са разработените сценарии в сферата на образованието при стартиране на учебната година (брой заразени ученици и брой училища, преминали към дистанционно обучение). Подобен модел позволява максимална степен на предвидимост на действията на изпълнителната власт и планиране на бизнес процесите, посочват от работодателската организация.

БСК посочва още, че ограничителните мерки трябва да са обвързани с икономически и социални мерки. Последващо преустановяване на дейността на търговски обекти отново би поставило въпроса за невъзможност за изплащане на наеми и други режийни разходи, ще доведе и до увеличаване на забавените плащания и междуфирмерната задлъжнялост, подчертава организацията.

Ако работодателите бъдат принудени да прибегнат до нови масови съкращения, социалният ефект ще е още по-дълбок, имайки предвид, че безработните лица, придобили право на парично обезщетение преди изтичането на три години от предходно упражняване на това право, ще получават единствено минималния размер на обезщетението за срок 4 месеца.

БСК настоява за прецизиране на заповедта за провеждането на събития. Изискването събития на закрито да се провеждат с до 30 души публика прави невъзможно провеждането на някои големи и важни за бизнеса конгреси, като международните изложения за месото, млякото, виното и т.н. в Интер Експо Център в периода 4-7 ноември.

От БСК смятат, че ако те бъдат отложени, „икономическите последици за изложбените центрове и за изложителите ще бъдат колосални“.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.