Фирмите дават признаци за съживяване на икономиката, смята БТТП

biz

„Изплуването от кризата се оказва мисия възможна за българските фирми. На фона на слабото развитие на икономиката, в България има доста приличен ръст на ниво предприятия. Има, макар и плахи признаци за съживяването на икономиката през 2012 г.”. Това заяви председателят на Българската търговско –промишлена палата (БТТП) Цветан Симеонов на представянето на 14-тата поред класация на топ 100 на българските фирми според бизнес организацията.

Всяка година БТТП класира водещите фирми в българската икономика по три обективни критерия: изменение на нетните приходи от продажби; печалба на 100 лв. приходи от продажби и печалба на 100 лв. собствен капитал. През 2012 г. в проучването се включват общо 5 340  фирми,  които произвеждат 76. 94% от БВП на страната, уточняват още инициаторите на класацията.

Прави впечатление, че 73% от фирмите, намерили място в класацията, са микропредприятия. „Малките и микро фирмите, които действат бързо и качествено, не само имат шанса да изплуват, но и да станат средни и големи”, коментира още Цветан Симеонов.

По показателя изменение на нетните приходи от продажби, първите 100 фирми достигат среден ръст от 252%, а като общите им приходи възлизат на 1.1 млрд. лв., или близо пъти повече от равнището за 2010 г., което е малко над 312 млн. лв. Тук най-активните сектори са тези на търговията и услугите.

Що се отнася до рентабилността на собствения капитал, се наблюдава над двойно нарастване на средната печалба на водещите 100 фирми, като отново търговията и услугите се развиват най-динамично.

При рентабилността на приходите от продажби, е в размер на 1.2 млн.лв. през 2011 г. и 772 хил.лв. през 2010 г., или се отчита 56% ръст. В тази категория, след търговията и услугите, на трето място по водещи сектори се нарежда селското стопанство, заемащо 15% от общата печалба на всички икономически отрасли.

Тази година БТТП представи и допълнителна класация: ТОП 50 на фирмите с най‐голямо изменение на финансовия резултат през 2011 г. спрямо 2010 г., т.е. такива, излезли на печалба след реализирани загуби година по-рано. Постигнатата печалба от фирмите  в топ 50 през 2011  г. е 104  млн.лв.,  при покрити загуби от 83 млн.лв. през 2010 г. Първите 50 фирми са успели да реализират средно печалба за 2.0  млн. лв. през 2011  г.  спрямо средна загуба от ‐ 1.6 млн.лв. през 2010 г.

Макар и динамиката на различните икономически сектори и индустрии да  според изследваните показатели, се очертава една ясна тенденция за неравномерно разпределение на активните фирми по региони в полза на югозападния за сметка на всички останали. Затова от БТТП препоръчват на държавата да вземе мерки за по-равномерно икономическо развитие на различните региони.

Повече информация за развитието и проблемите на малките и средни фирми в България, заедно с коментари от икономисти, консултанти и представители на бизнеса, можете да намерите в новия брой на сп. ENTERPRISE за септември и октомври.

 

 

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.