Тръгва схема за 300 млн. евро за зелени инвестиции на бизнеса

greenroof

От 14 май започва кандидатстването по схема "Eнергийна ефективност и зелена икономика", която се реализира съвместно от икономическото министерство и Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). Това съобщи министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев на официалното представяне на схемата, която се изпълнява в рамките на оперативна програма "Конкурентоспособност". В рамките на инициативата, по линия на оперативната програма се отпускат 150 млн. евро субсидии, а други 150 млн. ще бъдат раздадени във вид на нисколихвени кредити от ЕБВР.

Днес международната финансова институция подписа договори с шест български банки, които ще управляват кредитната линия: Алианц Банк България, ДСК Банк България, МКБ Юнионбанк, Прокредит Банк България, Райфайзен Банк България и УниКредит Булбанк. Те ще предлагат средства за мостово финансиране на проектите в размер на 50-150 млн. евро.

„Това е пилотен проект, при който финансовите институции са участници в процеса”, каза още министър Добрев. По неговите думи съчетаването на кредитната линия на ЕБВР със субсидията по оперативната програма подпомага успешната реализация на проектите. Той коментира, че през последните години е имало случаи на спечелени проекти, от които компаниите е трябвало да се откажат заради липса на съфинансиране

„С тази програма намаляваме административната тежест за бизнеса, повишаваме качеството и бързината на оценяване на проектите и ползваме ноу-хау от ЕБВР, която е водеща институция в областта на енергийната ефективност”, посочи още той.

Двама асистенти по програмата - технически и асистент по верификацията, трябва да съдействат за значително ускоряване на усвояването на средствата. Стойността на всеки отделен проект е до 2 млн. лв. Компаниите могат да получат между 30 и 50% субсидия. По предварителни изчисления от новата схема могат да се възползват около 1000 фирми в България, обясняват от МИЕТ.

„Най-евтината енергия е спестената енергия”, посочи премиерът Бойко Борисов, който също присъстваше на събитието. По думите му, българската икономика е пет пъти по-енергоемка от страните в Европа, а от най-развитите страни и десет пъти. „Нека  спестим  мощността на един реактор през енергийна ефективност, да направим и още един Седми реактор.  Вече е започнала програма за удължаване живота на Пети и  Шести реактор на АЕЦ "Козлодуй" , като ще присъединим  ВЕИ мощности  за близо две хиляди мегавата  ще можем да изнасяме ток и през следващите 20 години. Със спестените пари ще правим пречиствателни станции, жп. линии и магистрали”, обясни премиерът.

На откриването на новата финансова схема присъстваха още  министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, министърът по управление на финансовите средства от Европейския съюз Томислав Дончев, зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Жулиета Хубенова и управляващия директор на ЕБВР за Централна и Югоизточна Европа Жан-Марк Петершмит.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.