Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | October 25, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Е-система в здравеопазването ще улеснява работата на лекари и пациенти

Е-система в здравеопазването ще улеснява работата на лекари и пациенти
Petya Dimitrova

Информационната система за контрол на медицинската експертиза, или Информационната база данни (ИБД) започва работа. Това съобщи зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, цитирана от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.

С въвеждането й ще се съкрати времето, през което се чака за издаване на експертиза от ТЕЛК. Досега срокът беше 3 месеца, но реално хората чакаха и повече заради натовареността на комисиите.

„Системата ще обслужва цялостния процес по освидетелстване/преосвидетелстване пред органите на медицинската експертиза и ще гарантира проследимост и високо ниво на контрол на процесите по подаване и обработка на документите на гражданите", обясни Начева.

Системата поддържа електронен профил на всички лица, които са били или са обект на медицинската експертиза. Чрез нея гражданите могат да получават издадените от общопрактикуващите лекари направления за ТЕЛК. Електронно, чрез КЕП (квалифициран електронен подпис), могат да се подават заявления за освидетелстване/преосвидетелстване. По електронен път ще се изпращат и различни уведомления между страните.

Така в реално време всеки ще може да проследи напредъка по обработката на документите си на адрес: https://ibd.mh.government.bg/

Освен това на гражданите е осигурена възможност за извършване на справки относно специалността и правоспособността на лекарите и зъболекарите от съставите на ЛКК и ТЕЛК. За целта системата е интегрирана с регистрите на Българския лекарски съюз и Българския зъболекарски съюз.

В системата ще бъдат генерирани и съхранявани експертните решения на комисиите.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.