Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image

ENTERPRISE | May 28, 2020

Отиди най-горе

Най-горе

Няма коментари

Доходите в България ще достигнат 90% от средното ниво в Европейския съюз до 2042 г.

Доходите в България ще достигнат 90% от средното ниво в Европейския съюз до 2042 г.
Petya Dimitrova

Доходите в България ще достигнат 90% от средното ниво в Европейския съюз до 2042 г., ако се поддържа сегашния си темп на икономически растеж от 3,6 на сто годишно. Преди нас са всички новоприети страни-членки, като за Румъния срокът е 2028 година (виж таблицата), а най-близо до нас е Хърватия (2041).

Това прогнозира Георги Ангелов, старши икономист в Отворено общество, в разработения от него анализ на тема "Кога Източна Европа ще настигне Западна по доходи".

Ангелов уточнява, че границата от 90% е избрана, защото на това ниво различията в доходите са достатъчно ниски и незабележими. Летвата се асоциира с изчезването на социални и демографски проблеми, като например емиграцията към старите членки на съюза, съобщава infostock.

Кога Източна Европа и Западните Балкани ще стигнат ЕС по доходи

Според анализа, разликите в доходите между старите и новите страни членки на ЕС намаляват устойчиво през последните две десетилетия, като дори тежки кризи само забавят тенденцията, но не я обръщат.

Георги Ангелов допуска страната ни да премине 90-процентия праг и по-рано - до 2035 г., за целта са нужни реформи, подкрепа от структурните фондове и интеграция с останалата част от Европа, като тук икономистът посочва Шенген и еврозоната като примери.

Коефициентът на вариация на БВП на човек (по ППС) се е свил почти наполовина от около 45% в края на 90-те години до почти 25% през 2016 г. Разликата в БВП на човек между най-богатата и най-бедната страна в ЕС е спаднала също наполовина от 5.4 пъти през 2000 г. до 2.6 пъти през 2016 г., става ясно още от анализа.

Причината за подобрението е поддържането на висок икономически растеж в новите страни членки. В 19 от последните 22 години новите страни в ЕС изпреварват старите страни по икономически растеж на човек от населението като средногодишно икономическият им растеж е около три пъти по-висок. Новите страни членки вече произвеждат БВП на стойност 1.3 трилиона евро годишно.

"В добрите времена темповете на сближаване на доходите се ускоряват, но дори и в криза тенденцията не се прекъсва, а само се забавя", отбелязва Ангелов.

Например най-бедните страни в региона (България и Румъния) отчитат най-висок икономически растеж през последните години, което помага да се намалят различията в доходите между самите нови страни членки и потвърждава наличието на конвергенция в доходите.

При запазване на настоящите темпове на растеж, за малко повече от две десетилетия всички нови страни членки ще надминат 90% от средния БВП (по ППС) на човек в ЕС. В този период обаче те все още ще имат нужда от европейска подкрепа, вкл. финансова.

Доста по-негативно е положението за Западните Балкани. При настоящите темпове на икономически растеж тези страни ще догонят по доходи средните нива в ЕС едва към края на века или дори в следващия век. Без европейска перспектива Западните Балкани едва ли ще могат скоро да настигнат страните от ЕС, обобщава Георги Ангелов.

Добави коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.