Да проследиш реката

jump

Каньонингът е различен от рафтинга и набира все по-голяма популярност у нас – като екстремен спорт и като удобен тиймбилдинг инструмент.

Лятото приключи, но не трябва да забравяме, че и есента предлага отлична възможност за спортове като рафтинг, каране на каяк и дълги преходи в планината.За почитателите на спорта, които искат да опитат нещо ново и екстремно,ние от списание ENTERPRISE препоръчваме горещо един сравнително нов спорт за България – каньонинга.

В различните страни този спорт носи различно име – американците го наричат Canyoneering, Африка, носи интересното название Kloofing, в страната на изгряващото слънце Япония са избрали простото наименование - „проследяване на реката“.

Независимо от това как се нарича каньонингът, той е многопластов спорт, предпочитан от хора, които харесват както природата, така и силните усещания и са готови да подложат тялото си на редица изпитания.

Как започва всичко?

Още от най-древни времена предците ни са вървели по-реките, търсейки не само най-прекия път през различни терени, но намирайки храна и защита. Днес, когато планетата е опасана от пътища, построени са туристически маршрути, а технологиите са навсякъде около нас, тези източници на живот са изгубили централното си мястото в човешкото ежедневие.

За феновете на каньонинга обаче, реките имат съвсем друго значение. Съвременната форма на този спорт е базирана на използваното в алпинизма и скалното катерене оборудване, даващи възможност за придвижване по дълбоки речни корита, спускане на рапел по водопади и скални отвеси.

Началото е дадено през 60-те години на миналия век в Америка, като първите маршрути са описани основно в Националния парк Зайон. През 80-те каньонингът става  все по-популярен, намирайки привърженици и в Европа.С годините общественото мнение започва да се променя от негативно спрямо всички занимаващи се с вертикални спортове, до момента, в който този тип екстремни забавления стават предпочитани, както като начин за поддържане на физическа и психическа кондиция, така и за приятни часове в природата.

За кого е подходящо?

Този тип спортове нямат възраст, нужно е желание и добра физическа кондиция, както и липсата на страх от „малко намокряне“. Необходимата екипировка се състои от каска, въжета, седалка (алпийска сбруя), карабинери, спасителна жилетка, понякога неопрени, специални обувки и, разбира се, много ентусиазъм.

Накратко каньонингът представлява спускане по поток или река с каскада от водопади, следвайки естествения път на водата.Тъй като речните каньони са разнообразни като релеф се извършват различни типове подходи – катерене по скали с осигуровка, т.н. тролей – пускане по въже между две скали, скачане във вирове, дори плуване, както и мн.др. елементи, присъщи на различни спортове на открито.

Къде да отидем?

Този екстремен спорт най-често се практикува в красиви речни каньони и зрелищни водопади. Има различни по трудност маршрути, като акцентът в този спорт е на естетиката при придвижване и забавлението. Голямото разнообразие на маршрути, позволява на каньонинга да бъде разнообразен и зрелищен спорт. Има много страни в света с традиции в това експресно изживяване, като САЩ, Австралия, Франция, Испания, Италия, Австрия, Бразилия, Нова Зеландия, Еквадор, Япония, Канада, Мексико, Хърватска, Турция и т.н.

В България

Много туристически компании у нас предлагат каньонинг, като чудесна възможност за тийм билдинг, защото е колективен и различен от общоприетите за този тип събития спорт. Цените за двудневен излет са сравнително ниски и варират, според дестинацията, от 90 до 150 лв. на човек, като в цената е включен опитен водач, застраховка, храна и т.н. Някои от компаниите, които предлагат каньонинг в България са Xtreme Venturing, Бултийм Адвенчър (http://adventure.bulteam.com), Зиг Заг Холидейз (http://zigzagbg.com) и Х-Клуб (http://www.teambuilding-bg.com).

България предлага изключително подходящи условия за практикуването на каньонинг, като сред най-посещаваните маршрути са Кресна, където рафтингът се комбинира с каньонинг. Най-много и най-дълбоки са каньоните в скален пояс „Джендема”, който се намира в национален парк „Централен Балкан”.

Каньонът на водопадите край гр. Смолян, до който се стига по живописна еко пътека, Влахински водопад на Косовска река, както р. Ощава и много други, привличат всяка година смелчаците, готови да изпробват този красив спорт.

Ако преживяванията ви харесат и решите да изпробвате уменията си в чужбина, страни като Хърватска, Турция и Гърция предлагат също прекрасни условия, красиви каньони и невероятни приключения.

Автор: Хелияна Велинова

 

 

 

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.