Бавната администрация и непредсказуемите закони пречат най-много на бизнеса през 2012 г.

working

Основните проблеми, които възпрепятстват бизнеса през 2012 г. са неефективното административно обслужване и честите изменения в нормативните документи. Бизнесът масово се оплаква и от корупция в държавните институции и от конкуренцията на неформалната икономика. Това показват резултатите от проучване на Българската търговско-промишлена палата, проведено сред членуващите в организацията фирми с цел цел оценка условията за бизнес и инвестиране в България и настъпилите промени през 2012 г.

Независимо от наличието на почти 400 хил. безработни през второто тримесечие на 2012 г, над 64% от фирмите посочват, че имат проблеми при намирането на служителите с подходящите образование и квалификация.

Като по-положителна тенденция е отчетено намалението при броя на фирмите, които са имали затруднения в достъпа до финансиране. Обясненията, обаче, преди всичко се свързват с по-слабата инвестиционна активност и търсене на кредити от бизнеса, отколкото с улесняване в кредитирането (едва 3.3% е ръстът на кредитите на годишна база към септември 2012 г.).

Макроикономическата и фискална стабилност на страната, инфраструктурата и общата данъчна тежест са условията за бизнес, получили най-високи оценки през 2012 г. От друга страна фирмите са най-недоволни от съдебната система и таксите, които заплащат.

През 2012 г. единственото при инфраструктурата, като част от изследваните условия за бизнес и инвестиции, преобладаващия брой фирми (59%), считат, че има подобрение спрямо 2011 г. Според членовете на БТПП най-голямо влошаване настъпва през 2012 г. спрямо 2011 г. в таксите, които плащат фирмите (според 65%) и законодателната среда и регулациите (според 52%).

В институционално отношение 14% от бизнеса вижда подобрение в дейността на данъчната администрация през 2012 г. спрямо 2011 г., докато при работата на държавната администрация 7% отчитат като положителни настъпилите промени.

Що се отнася до предложенията на фирмите за подобряване на средата за правене на бизнес и инвестиции през 2013 г., те настояват за бързо въвеждане на електронно правителство, борба с корупцията в администрацията и пълна прозрачност в процедурите за обществени поръчки. Фирмите препоръчват още намаляване на административната, данъчна и осигурителна тежест и осигуряване на по-гъвкав пазар на труда чрез ограничаване на административна намеса на пазара на труда (при определяне на минималната работна заплата, минималните осигурителни прагове и т.н.) и чрез нормативни промени в трудовото законодателство.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.