Жак Атали: Има нужда от глобална харта за изкуствения интелект

Жак Атали: Има нужда от глобална харта за изкуствения интелект

Опитах се да попитам новата версия на софтуера за генеративен изкуствен интелект ChatGPT (номер 4) какви според него ще бъдат трите най-големи проблема на света през 2050 г. и трите най-големи постижения. За няколко секунди видях, че се пише много ясен текст, който започва с извинение, че не може да предскаже бъдещето; след това обяснява, че като се вземат предвид последните открития, трите основни проблема след тридесет години ще бъдат изменението на климата, рисковете от епидемии и киберпрестъпността. И че трите основни постижения ще бъдат в областта на космическото пространство, здравеопазването и контрола на емисиите на парникови газове.

Това пише Жак Атали, френски икономист, финансист и философ, цитиран от БГНЕС.

Атали през 1991 г. основава и ръководи Европейската банка за възстановяване и развитие. Автор е на романи, есета и монографии.

Всеки може лесно да се включи в подобен експеримент; вече много студенти са разбрали това и използват ChatGPT, за да подготвят лекции, есета, да съставят планове на дипломни работи или да пишат текстове в стила на Стендал или Джеймс Джойс. Те могат да се преструват на автори или да открият липсващо произведение на автор, на когото софтуерът е подражавал.

Засега тези изкуствени интелекти все още не са нито творчески, нито наистина полезни. Напредъкът им обаче е очарователен, защото те непрекъснато се учат от всичко, което правят, и от начина, по който се използват, пише Атали.

Много скоро бъдещите версии на този софтуер ще могат да заместят хората в огромен брой задачи. Най-застрашени ще бъдат висококвалифицираните професии като юристи, преводачи, счетоводители, финансови анализатори и журналисти, смята той.

Според неотдавнашни проучвания една четвърт от всички работни места в САЩ и Европа съвсем скоро могат да бъдат заменени от генеративни системи с изкуствен интелект. И тогава ще има консултанти от всякакъв вид, инженери, архитекти, дизайнери на видеоигри, създатели на софтуер. Техническият прогрес отново ще пролетаризира дейностите, изискващи много висока квалификация.

Всичко това е нищо в сравнение с онова, което ни очаква малко по-късно: един ден всеки от нас ще може да създава на воля, благодарение на по-късна версия (може би номер 25), детски приказки, романи, философски есета, музикални произведения, скулптури, фотографии, филми, софтуер. Дори нещо повече - на този софтуер ще може да се възложи задачата да изобрети друг софтуер, който сам ще може да създава друг все по-творчески софтуер, посочва още той.

Всеки ще може също така да делегира тези творчески дейности на изкуствен интелект, който ще бъде негов интелектуален и артистичен помощник. Той ще бъде все по-усъвършенстван и тук отново парите ще позволят на някои хора да имат все по-усъвършенствани помощници от този вид, казва Жак Атали.

Тогава този софтуер ще може да поема инициативи. Като начало той ще може да пише имейли във ваш стил, използвайки вашата пощенска кутия или тази на частен или обществен лидер, да дава нареждания, да разкрива тайни, да нарежда ембарго.

Изкуствените интелекти биха могли да обединят сили, за да използват такива приложения срещу хората или срещу човечеството като цяло, смята Атали.

Всички тези опасности са реални и по-неизбежни, отколкото си мислим. Няма начин да ги избегнем или да ги пренебрегнем.

В най-кратки срокове трябва да бъде въведена истинска глобална харта, която да признае надеждите, които тези изкуствени интелекти възлагат на нас, но да им забрани да вредят на своите човешки автори, подчертава Атали.

Естествено, ние няма да го направим, допълва той. Точно както не сме го направили ефективно за данъците, ядрените оръжия или генното инженерство. Освен ако най-накрая не признаем, както за този въпрос, така и за много други, спешната нужда от планетарна правова държава.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.