Рискове и предизвикателства заради софтуера като услуга (SaaS)

Рискове и предизвикателства заради софтуера като услуга (SaaS)

Приложенията софтуер като услуга (SaaS) трансформираха бизнеса през последното десетилетие. SaaS решенията дадоха възможност на предприятията да продължат да работят по време на пандемията с отдалечена работна сила, чиито инструменти са базирани в облак вместо на настолни компютри в офис.

Тези SaaS приложения включват всичко - от офис софтуер до комуникационни инструменти. Някои от най-популярните налични бизнес приложения са Salesforce, Google GSuite, Slack, Hubspot, Microsoft O365 и Dropbox, пише business2community.com.

SaaS бързо набира пазарен дял, тъй като облакът е почти винаги достъпен отвсякъде и не изисква инвестиции в инфраструктура, наблюдение, управление и администриране. Все повече фирми преминават към SaaS приложения, което позволява на служителите да поддържат производителност при най-предизвикателните обстоятелства (като пандемията).

Всички тези предимства на SaaS приложенията обаче идват с някои важни рискове и предизвикателства, които трябва да се вземат предвид.

Рискове за поверителността и сигурността на SaaS

Едно предизвикателство, пред което са изправени компаниите, е адекватното справяне с винаги променящите се рискове за сигурността на всяко SaaS приложение. Често срещан проблем е, че няма две еднакви такива приложения, включително техните специфични настройки и конфигурации за сигурност.

В допълнение към това предизвикателство е непрекъснатото развитие на приложенията, които въвеждат нови функции (и рискове) със спираща дъха скорост. Тези проблеми се усложняват, когато бизнесът използва голям брой SaaS приложения, което води до проблеми със сигурността и поверителността.

Пренос на данни

Когато данните се пренасят, което означава, че се движат през мрежи, като са достъпни, модифицирани или споделени от служителите. Сигурността на тези данни е толкова силна, колкото и най-слабото звено в тази верига.

Всеки член на вашия екип представлява потенциален риск за сигурността, тъй като работи отдалечено, споделя файлове и позволява права за достъп за проекти до SaaS приложения, които може никога да не бъдат премахнати.

Многобройни приложения и членове на екипа

Умножете трансферът на данни по броя на приложенията, които вашата компания използва, и броя на потребителите. Простата математика казва, че числото е голямо. Това е проблем, защото всеки трансфер е потенциален магнит за киберпрестъпници.

Shadow IT

Shadow IT възниква, когато членовете на екипа предоставят SaaS продукти и ги интегрират в работните си процеси без одобрение на компанията. Тези приложения са отличен пример за "това, което не знаете, че може да ви навреди".

Лоши практики за сигурност

Удобството от използването на софтуер SaaS понякога може да накара компаниите да пренебрегнат откритостта на облачните решения. Пренебрегването на потенциални рискове от SaaS може да доведе до проблеми със съответствието или, още по-лошо, до скъпи пробиви на данни. Последните критични уязвимости могат да разкрият фирмени данни в SaaS приложения, които иначе биха могли да бъдат добре защитени.

Какво може и трябва да прави вашият бизнес?

Много компании не са проактивни що се отнася до сигурността. За съжаление, този подход означава, че сигурността не се разглежда, докато не се случи нещо лошо. Липсващите политики и процеси за сигурност водят до множество предизвикателства и рискове.

CyberHoot отправя няколко препоръки за облекчаване на споменатите рискове от софтуера като услуга (SaaS):

Активирайте многофакторна автентификация

Единственото най-добро нещо, което можете да направите, за да подобрите сигурността в облака на вашата организация, е да включите и наложите многофакторна автентификация (MFA) за всички възможни акаунти. Тази практика е особено вярна за вашите основни имейл и платформи за сътрудничество, тъй като намалява вредата, която кибернападател може да причини с откраднати идентификационни данни.

Контролирайте достъпа

Решенията за единичен вход (SSO) могат значително да подобрят управлението на SaaS приложения, контрола на достъпа, правата и дори да помогнат при контролиране на разходите. SSO позволява по-добро управление на потребителите, елиминирайки достъпа до SaaS решения с един превключвател, когато някой напусне компанията и неговият SSO акаунт е деактивиран.

Използвайте облачно хранилище

Споделените пространства за екипи като G Suite Team Drives са добри начини за съхраняване на данни в защитени пространства. Така можете да добавяте нови членове и можете да решите дали искате да им дадете пълен достъп за качване, редактиране и изтриване на файлове, или да ги ограничите до определени дейности. Можете също да задавате и променяте разрешенията за членове и да премахвате членове, ако е необходимо.

Използвайте SaaS мониторинг на сигурността

Мониторингът на сигурността на SaaS е решаващ слой за сигурност. Това ви позволява да управлявате достъпа на служителите до необходимите SaaS приложения по отдели, да консолидирате лицензи и да имате безпрецедентна видимост.

Управление на SaaS достъп и пароли

Някои SaaS приложения не могат да се обвържат с SSO решения. За тези ситуации CyberHoot препоръчва използването на Password Manager. Реномирани мениджъри на пароли като LastPass, 1Password, DashLane или Bitwarden позволяват на потребителите да генерират силни, уникални пароли от 14+ знака, да съхраняват идентификационни данни за уебсайтове и да съхраняват криптирани защитени бележки. Тези инструменти също са ценни, тъй като позволяват на потребителите да споделят сигурно идентификационни данни или бележки с доверени служители или клиенти.

Допълнителни препоръки за киберсигурност

В допълнение към тези SaaS защити, CyberHoot също препоръчва на фирмите да предприемат следните стъпки, за да защитят своя бизнес. Тези мерки осигуряват голяма стойност за разходите и инвестицията във времето, която изискват.

-Управлявайте служителите с политики и процедури (Писмена политика за сигурност на информацията, Политика за пароли, Политика за приемлива употреба, Политика за обработка на информация)

-Научете как да откривате и избягвате фишинг и други атаки

-Внимавайте с публични, незащитени WiFi мрежи (използвайте VPN, ако работите с чувствителна информация)

-Редовно архивирайте личните си данни по метода 3-2-1

-Следвайте принципа на най-малко привилегии

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.