През 2025 г. мобилните плащания ще се превърнат в основен метод за разплащане по света

През 2025 г. мобилните плащания ще се превърнат в основен метод за разплащане по света

През 2025 г. мобилните плащания ще се превърнат в основен метод за разплащане по света. Това показват тенденциите в платежните технологии, описани в годишния Глобален доклад по плащанията на американската организация FIS.

Според него инерцията, която дигиталните платежни услуги получиха по време на ограниченията заради пандемията, ще се запази. Така потребителите ще продължат да плащат все по-рядко с кеш или с кредитна карта. Вместо това все по-често ще предпочитат плащането със смартфон чрез инсталиран в него мобилен портфейл.

Според доклада основните причини за преминаването от кеш и карти към мобилни плащания са две. Първата е по-високото ниво на сигурност поради отключването им с биометрични данни, а второто е възможността да съвместяват няколко платежни източника - дебитни и кредитни карти, онлайн кредитни линии и други, в един инструмент.

Другите предимства на мобилните портфейли са по-удобните решения за завършване на покупката и по-голямата гъвкавост при интегрирането на платежни инструменти онлайн.

Друг анализ - на маркетинговата компания Juniper Research, показва, че сумата на плащанията с мобилни приложения, които използват биометрични данни за гарантиране на сигурността на трансакциите, ще достигне 1,2 трлн. долара през 2027 г. Това ще е 4 пъти повече от очакваното за тази година ниво.

Според проучване на Nerdwallet 94% от милениълите (потребителите на възраст между 24 и 39 години) в САЩ вече използват мобилни портфейли. Над половината от тях ги използват предимно за пазаруване от онлайн магазини, а около 40% - за изпращане на пари на близки и приятели.

Мобилните плащания гарантират повече сигурност и за търговците, които ги приемат, тъй като те позволяват по-лесно осчетоводяване и следене на транзакциите. Този платежен метод позволява незабавни преводи по всяко време на денонощието, както и лесно възстановяване на средства към клиенти, например при объркана поръчка.

За да се извърши мобилно разплащане, обикновено не е необходимо да се знаят имената и точната банкова сметка на получателя. Единственото, което е нужно, е мобилният телефонен номер на получателя. Освен това средствата се получават на секундата, за разлика от банковите преводи, които обикновено отнемат поне 1 работен ден и не могат да се изпратщат през почивни дни.

Изпращането на пари чрез повечето мобилни портфейли е безплатно, докато таксите на банковите услуги постоянно се повишават в последните години. Не на последно място, според данни на НСИ към края на миналата година 72% от потребителите у нас използват смартфон, което означава, че огромна част от населението е вече оборудвана да изпраща и получава плащания.

В същото време сигурността на мобилните разплащания е максималната, която технологиите в момента позволяват. Мобилните портфейли използват биометрични данни, за да предоставят достъп до средствата, което гарантира, че единствено техният собственик ще ги използва.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.