Пет грешки, които компрометират сигурността ви онлайн

Пет грешки, които компрометират сигурността ви онлайн

В световен мащаб се полагат все повече усилия да се гарантира правото на защита на личните данни на фона на бума в използването на цифрови медии. Все още обаче много хора допускат грешки, които нарушават сигурността на личната им информация.

Онлайн изданието entrepreneur.com обобщава петте най-често срещани грешки, които хората правят и които компрометират сигурността на личните им данни, независимо от устройството, чрез което се свързват.

Избягвайте отворени или обществени WiFi мрежи

Доколкото е възможно, избягвайте да се свързвате с мрежи, които не са ваши, или избягвайте да въвеждате лична информация в страници през обществени, незащитени мрежи. Можете да използвате функцията "режим инкогнито" на уеб браузъра, това ще ви даде по-голяма сигурност, тъй като браузърът няма да запомни вашите пароли, бисквитки или история на търсенията.

Затваряйте изтекли сесии в социалните медии

Избягвайте да оставяте сесиите отворени, така минимизирате риска от компрометиране на лична информация. Конфигурирайте акаунтите си така, че да си осигурите възможно най-високо ниво на поверителност.

Не ползвайте едни и същи пароли

Това е една от най-популярните грешки, които хората допускат - да ползват едни и същи пароли за различни услуги - поща, социални мрежи, електронно банкиране и др. Задайте силни и различни пароли за всяка услуга, която имате, за предпочитане с повече от десет знака, символи и без реални думи.

Не се свързвайте с несигурни сайтове

Опитайте се да влизате само в уебсайтове, които започват с HTTPS (Hyper Text Transfer Protocol Secure).

Не теглете съмнителни файлове и приложения

Ако получите имейл от човек или компания, на когото не сте споделили своя имейл адрес, изпратете мейла в спам и блокирайте адреса.

Ако по-често ползвате вашето мобилно устройство, правилата са подобни. Трябва обаче да имате предвид, че тези устройства имат повече сензори и методи за свързване, отколкото настолен компютър и лаптоп.

Затова можете да обмислите деактивиране на геолокацията (GPS) на вашия мобилен телефон. Не инсталирайте приложения, които изискват ненужни разрешения (например достъп до камерата и микрофона за приложение за калкулатор или фенерче). Ако пазарувате онлайн, опитайте да се свържете чрез мрежата за данни на вашия доставчик на интернет. Независимо дали го правите с кредитна карта или банков превод, избягвайте да използвате незащитена WiFi мрежа.

Шифровайте съдържанието на картите с памет на мобилния телефон, за да защитите личните данни в случай на кражба или загуба. За целта отидете в "Настройки", изберете "Сигурност", щракнете върху "Шифроване на телефона" и задайте силна парола. Процесът понякога отнема и повече от час, така че изчакайте.

Не на последно място, за да защитите поверителността си, потърсете своето собствено и фамилно име в интернет, за да разберете доколко мрежата знае за вас, и поискайте да премахнете информацията, която се появява за вас в уебсайтове или социални мрежи, за които не сте дали съгласие тя да присъства там.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.