Осем тенденции в изкуствения интелект, които да наблюдаваме през 2024 г. и след това

Осем тенденции в изкуствения интелект, които да наблюдаваме през 2024 г. и след това

Знаете ли, че едно от първите приложения на изкуствения интелект (AI) е разпознаването на ръкописен текст? Някои пощенски служби са го използвали за четене на адреси върху пликове.

Оттогава измина дълъг път. Новите разработки в сферата на изкуствения интелект изглеждат все едно извадени от страниците на научно-фантастична книга или футуристичен филм - само че всичко се случва точно пред очите ни, пише synthesia.io.

Светът се променя и някои казват, че AI може да бъде четвъртата индустриална революция. Ето осем тенденции в сферата, които ще се развиват през 2024 г. и след това:

-Бързо развитие на генеративния изкуствен интелект;

-Развитие на мултимодални AI модели;

-Разширяване на достъпността и въздействието на изкуствения интелект заради демократизацията;

-Безпроблемна интеграция на AI в работата;

-Нови случаи на употреба на изкуствения интелект;

-Подобрена и разширена персонализация;

-Засилване на значението на "цифровите хора" и "дигиталните близнаци;

-Повишен акцент върху регулирането и етиката на изкуствения интелект.

Генеративен изкуствен интелект

Спомняте ли си, когато смятахме, че изкуственият интелект първо ще повлияе на ръчната работа на сините якички? Оказва се, че колективно сме грешали.

През 2022 г. станахме свидетели на възхода на генеративния AI. Бумът започна с AI генератори на изображения и достигна своя връх с пускането на ChatGPT. Оттогава генеративният AI е на устата на всички и неговата инерция не показва признаци на забавяне.

Какво точно е генеративният изкуствен интелект? В миналото по-голямата част от AI приложенията използваха предсказуем AI, който се фокусира върху правенето на прогнози или предоставянето на прозрения въз основа на съществуващи данни, без да генерира изцяло ново съдържание.

Генеративният изкуствен интелект е сравнително нова форма на AI, която използва машинното обучение, за да създаде свеж, оригинален резултат въз основа на модели, които е научил от данните за обучение.

Тенеративният AI може да произвежда различни видове текст, да създава нови изображения въз основа на описания на човешки език, изкуство, както и хиперреалистични изображения, да конвертира текст в аудио на множество езици, да генерира видео от текст и др.

Тези AI инструменти набират популярност, като редовно се появяват нови приложения и се наливат значителни инвестиции. Повечето от тези генеративни AI приложения са достъпни и лесни за използване. Те осигуряват реална стойност за бизнеса и хората, а и медийният шум около AI също допринася за повишаване на осведомеността.

Мултимодални AI модели

Друга AI тенденция, на която трябва да обърнем внимание през следващите години, е мултимодалността. Терминът може да звучи фантастично, но всъщност е доста прост.

Като общество ние непрекъснато се движим към по-богато и по-интерактивно съдържание. Продължителността на нашето внимание е станала по-кратка от всякога и съдържанието, което консумираме, е оптимизирано за бърза консумация (например съдържанието в TikTok, снимки, истории, Slack съобщения и т.н.).

Също така хората взаимодействат със съдържание чрез реакции, емотикони, споделяния и други функции.

Точно натам се насочва AI индустрията. Традиционно AI моделите са фокусирани върху обработката на информация от един единствен начин. Сега, с мултимодално дълбоко обучение, ние сме в състояние да обучим модели да откриват връзки между различни типове модалности. На практика това означава, че тези модели могат да "превеждат" текст в изображения, изображения във видеоклипове, текст в аудио и т.н.

Демократизация

ChatGPT се превърна в най-бързо развиващото се потребителско приложение в историята, като натрупа 100 милиона активни потребители месечно само за два месеца от стартирането му. Това е, което наричаме демократизация - и ето как самият инструмент го дефинира.

Инструментите за изкуствен интелект са лесно достъпни, не изискват нищо повече от браузър. Те са лесни за употреба и елиминират необходимостта от специфични умения или обучение. Те са безплатни за използване/евтини, не изискват големи финансови инвестиции.

Няма съмнение, че AI вече прониква в различни аспекти на нашата комуникация.

Дискусиите за AI са преобладаващи сред отделните хора и в медиите, емисиите в социалните медии са наводнени с генерирано от AI съдържание и фирмите започват да осъзнават значителната стойност, която носи AI.

Демократизирането на AI има широкообхватни последици за хората, бизнеса и обществото като цяло.

AI на работното място

Много професии в бъдеще ще бъдат трансформирани от изкуствения интелект. AI не е просто още една завладяваща играчка, с която да се занимаваме. Технологията носи значителни ползи за бизнеса и повишава производителността на служителите.

За тези, които се притесняват, че изкуственият интелект ще замени работните им места - има потенциал за размествания на работни места в близко бъдеще. Важно е да се отбележи обаче, че AI се очаква да генерира множество нови работни места.

Според скорошен доклад на Goldman Sachs AI ще предизвика бум на производителността, като в крайна сметка ще увеличи общата годишна стойност на глобалните стоки и услуги със 7%.

За тази нова реалност едно е сигурно: работната сила ще трябва да се адаптира и да придобие нови умения. Нашите работни места винаги са били тясно преплетени с технологиите и AI ще революционизира естеството на работата, както я разбираме в момента.

Някои умения ще остареят, други ще бъдат автоматизирани, а човешките умения като аналитична преценка, емоционална интелигентност, креативност и адаптивност придобиват все по-голямо значение.

Нови случаи на употреба на изкуствения интелект

Тази AI тенденция е тясно свързана с предишната, тъй като AI не само влияе върху отделните работници, но и върху целия бизнес пейзаж.

Използването на AI предлага някои значителни предимства - AI решенията са мащабируеми, което позволява ефективно разширяване; AI често постига по-високи нива на точност в сравнение с човешкото представяне; AI елиминира монотонните задачи, освобождавайки човешки ресурси; AI е способен да изпълнява определени задачи по-бързо от хората.

Благодарение на изкуствения интелект сега можем да изпълняваме задачи, които преди са били извън нашите възможности, а нововъзникващите технологии позволяват иновативни решения в различни сектори.

Един пример за приложение на изкуствен интелект е този в здравеопазването. AI инструментите подобряват комуникация с пациентите, достъпността, откриването на заболявания, разработването на продукти и са чудесни асистенти за здравни специалисти.

В образованието AI инструментите подобряват преживяванията, въвеждат иновативно образователно съдържание, инструменти за обобщаване, персонализирани преподаватели.

В производството AI инструментите бързо прототипират и рендират, правят симулации, обучения и т.н. В електронната търговия се генерира съдържание, подобрява се ангажираността на клиентите, взаимодейства се с клиенти чрез разговорен изкуствен интелект и т.н.

Персонализиране в мащаб

Какво прави Netflix, Spotify и TikTok толкова страхотни? Техните изключително сложни алгоритми за препоръки, които ви познават... почти твърде добре. Съдържанието, което тези алгоритми обслужват, е дълбоко персонализирано, което го прави толкова подходящо за вас.

Тази концепция се върти около персонализирането на продукти, услуги или преживявания, за да се отговори на специфичните нужди и предпочитания на хората. Така се засилва ангажираността на потребителите чрез адаптиране на съдържанието и преживяванията към индивидуалните предпочитания.

Подобрява се и потребителското изживяване, като предоставя целенасочени препоръки въз основа на потребителски данни, осигурявайки уместни и ценни предложения. Култивират се по-силни връзки и лоялност, като кара потребителите да се чувстват разбрани и оценени.

Цифрови хора и цифрово побратимяване

Помните ли първия си аватар в социалните медии? Вероятно е бил статичен, пикселизиран и доста далеч от истинското ви аз. Това е на път да се промени. В бъдеще цифровите близнаци ще играят решаваща роля в нашите цифрови взаимодействия.

Представете си, че свързвате вашия цифров клонинг с вашия цифров отпечатък. Резултатът? Точно копие на вашия външен вид, личност, предпочитания и поведение. Компании и изследователи работят за това точно в този момент. Напредъкът в компютърното зрение и LLM скоро ще ни позволи да уловим същността на индивида с удивителна точност.

Защо обаче се нуждаем от дигитални хора? Потенциалните приложения на цифровите близнаци са огромни. Те варират от виртуални асистенти и представители за обслужване на клиенти до персонализирани виртуални актьори и влиятелни лица.

Цифровите близнаци могат също така да улеснят завладяващите виртуални изживявания, отдалечено сътрудничество и дори да служат като спътници в игри и забавления.

Етика и регулиране

С голямата сила идва и голяма отговорност. Тъй като изкуственият интелект се появява като сила, готова да трансформира положително света, това носи и присъщи рискове. Лоши актьори, използващи AI системи за манипулация. Т.нар. deepfakes, т.е. дълбоки фалшификати. Дезинформация. Загриженост за поверителността. Липса на прозрачност. Това са само малка част от потенциалните рискове, свързани с широкото използване на изкуствения интелект.

В бъдеще можем да очакваме засилване на регулациите от различни заинтересовани страни, включително бизнес лидери и правителствени организации. Вече има инициативи, които подкрепят затягане на регулациите и които работят за въвеждането на закони. Европейският съюз (ЕС) е най-напреднал на този фронт.

Очевидно е, че технологията напредва с бързи темпове, като изпреварва темпото на регулаторните рамки. Това ще доведе до по-нататъшен публичен дискурс около регулирането на изкуствения интелект и етичните последици от тази мощна технология.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.