Кибератаките нарастват двойно по време на пандемията

Кибератаките нарастват двойно по време на пандемията

Обемът на кибератаките се е удвоил в условията на пандемия. Това заяви Каролина Клинт, ръководител на подразделението за управление на риска в Marsh Continental Europe по време на онлайн дискусия по отношение на най-големите глобални рискове през 2021. Всяка година консултанстката група Marsh & McLennan Companies изготвя доклада Global Risks Report, който се представя по време на Световния икономически форум (WEF) в Давос.

Тази година, освен риска от инфекциозни болести, който логично заема водещо място, като важни предизвикателста са очертани киберсигурността, психичното здраве и климатичните промени, пише онлайн изданието economy.bg.

Като топ риск в краткосрочен план пред бизнеса Клинт посочи именно проблемите в киберсигурността заради дистанционния режим на работа. По думите й хакерите продължават да се прицелват в ключови сектори като здравеопазване, промишленост, публичният сектор и финансовите услуги. Затова според експерта компаниите трябва да обърнат повече внимание на защитата на критичната си инфраструктура.

Волфганг Зайдл, консултант по здравословни и безопасни условия на труд в Mercer, посочва като важен риск разрастващата се епидемия от психични проблеми, която започна още преди ковид кризата. Той цитира данни, според които депресията и тревожността са стрували на глобалната икономика около 1 трлн. долара, като от депресия са страдали около 260 млн. души по цял свят.

Около 41% от служителите са споделили миналата година, че са имали опасения за психичното им здраве заради несигурността на работното място и кариерата си. По думите му това предизвикателство е разпределено неравномерно, като при малцинства и младите хора делът на засегнатите от психични проблеми е дори по-голям.

Той обръща внимание и на скока на домашното насилие по време на пандемията, което оказва допълнителен натиск върху жените. В кризата се засилва и неравенството между половете по отношение на заплащането. Зайдл подчертава, че "сега е моментът мениджърите по човешки ресурси да планират как да защитят персонала си". По думите му се увеличава броя на компаниите, които търсят решения на тези проблеми.

Рут Лукс от компанията за оценка на риска подчерта, че заради зачестяването на екстремните климатични явления ще се наложи правителствата да поемат по-голям дял от разходите за щетите. Което по думите й ще доведе до по-малко средства за други приоритети.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.