Успешен стартъп: мисията възможна!

DSCN1393

Във втория дискусионен панел на конференцията „JEREMIE в България: Финансови решения за малкия бизнес” дойде ред на представителите на двата действащи фонда да разкажат за предимствата и условията по кандидатстване през тях.  Ивайло Симов от Eleven и Тодор Брешков от LauncHUB бяха единодушни в мнението си, че това което се случва в момента тук в България може да е само повод за завист от други държави.

В останалите страни акцентът попада над по-големите предприятия, докато тук стартиращите предприемачи имат своето поле за изява. Именно поради това от нагласите, че България е странно място за стартиране на бизнес, вече наблюдаваме тенденция не малко стартъпи да идват в София, сподели Тодор Брешков.

Коментирани бяха и отделни проекти на успешни стартъп компании, имащи потенциала да станат световно известни. „Ще ни се да кажем, че сме близо.”, сподели представителят на LauncHUB. Той отличи най-успешния проект на фонда – Flips, чийто екип вече четири месеца работи в Сан Франциско. Апликацията, финансирана от фонда, вече има над 8 млн сваляния и 2 млн активни потребители, но за успех ще се смята само когато е на лице възвръщането на инвестицията.

Част от дискусията бе и участието на Атанас Киряков от  Онтотекст АД, който представи света от гледна точка на стартиращ предприемач. „Трудно е нещата да се случат за три години”, сподели той. „Важно е да се намери начина за нетуркинг, намиране на финансиране и създаване на международни проекти”, допълни управителят на компанията

Ивайло Симов от фонда Eleven пък сподели, че в България е много по-трудно да се направи голяма услуга за крайни потребители. „Много по голяма потенциал има B2B сегмента, SAAS решенията и именно това се крие зад успеха на фирми като Telerik. Компаниите, които се развиват най-добре в момента, таргетират специфични бизнес решения и това е пътят към успеха.

България като малък пазар не е най-добрата тестова площадка за продукти, които биха обхванали много потребители”, обобщи той.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.