Николай Коцев от ОББ сподели добрите практики при усвояване на дълговите инструменти по JEREMIE

DSC00213

В частта от конференцията за МСП, посветена на финансовите инструменти по JEREMIE, която бе отделена за презентацията на ОББ, г-н Николай Коцев, ръководител проект корпоративно банкиране, дирекция "Малък и среден бизнес", ОББ сподели с аудиторията добрите практики при усвояване на дълговите инструменти по JEREMIE.

Той се позова на натрупания опит от неговата институция, както и предимствата, които предлага тя:

-          Без затрудняваща клиентите документация

-          Тежестта на решението лежи при банката

-          Важно е клиентите да познават инициативата

-          Акцентът е върху възможността на клиентите да изплатят кредита

-          JEREMIE води до подобрение на качеството на портфейла

 

Николай Коцев отдели специално внимание на ограниченията, налагани по JEREMIE, както и и начините те да се заобиколят по правилата. Така например това, че не се финансират проекти по ОП може да бъде заобиколено с финансирането на подизпълнители по тези проекти.  Отказа от финансиране на закупуването на превозни средства от превозни фирми пък може да бъде заменено от финансиране на оперативните им разходи, а липсата на финансиране за инвестиции в недвижими имоти за продажба отново може да бъде заменено с финансиране на оперативните разходи в строителните фирми.

Представянето на Николай Коцев бе последвано от интересна панелна дискусия, в която се включиха Христо Стоянов, Представител на ЕИФ за България, Деян Василев от Моите пари и не малка част от посетителите на конференцията, които получиха решения на редица конкретни казуси и проблеми, свързани с инструментите по JEREMIE

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.