Реклама в LinkedIn: Формати, специфики, добри практики

Реклама в LinkedIn: Формати, специфики, добри практики

Ако не планирате внимателно присъствието и съдържанието си, социалните медии може да се усещат като да крещите в средата на нищото. С помощта на рекламите в LinkedIn обаче можете да си гарантирате, че гласът на вашата марка ще стигне до правилната аудитория. И при това публиката да е от по-влиятелни лица, които взимат решения.

Сред над 690-те милиона членовe на платформата четирима от всеки петима имат властта да влияят върху бизнес решенията. Те имат и приблизително два пъти по-голяма покупателна способност от типичната онлайн аудитория, пише hootsuite.com.

Видове реклами в LinkedIn

Спонсорирано съдържание. Спонсорираното съдържание, известно още като естествени реклами, показва на вашата аудитория LinkedIn емисия, независимо дали превъртат на мобилно устройство, или на работния си плот. LinkedIn етикетира тези реклами като "популяризирани", за да ги разграничи от обикновеното съдържание. Когато рекламирате със Спонсорирано съдържание, можете да използвате въртележки на LinkedIn, реклами с едно изображение или видеореклами.

Спонсорирани съобщения. Спонсорираните съобщения (известни преди като Sponsored InMail) ви позволяват директно да рекламирате на членове на LinkedIn във входящата им поща. Има обаче ограничение за това колко от членовете на платформата могат да получават реклама със спонсорирано съобщение на месец. Например представител на вашата целева аудитория няма да получи ваша реклама повече от два пъти в рамките на кратък период от време.

Докато 89% от потребителите предпочитат фирмите да поддържат връзка чрез съобщения, само 48% от компаниите в момента взаимодействат с клиенти и потенциални клиенти по този начин. Това означава, че този формат има сериозен потенциал.

Текстови реклами. Текстовите реклами се показват в горната и дясната част на емисията на работния плот на LinkedIn и са добър вариант, ако искате да създадете силни потенциални клиенти с професионална демографска група.

Динамични реклами. Динамичните реклами се изпълняват в дясната релса на LinkedIn и говорят на аудиториите директно чрез персонализиране. Когато динамична реклама се появи в емисията на член на платформата, неговите собствени лични данни, като снимка, име на работодател и длъжност, се отразяват обратно към него. Ако хората намират тези реклами за твърде лични, те могат да променят настройките си, за да скрият тези подробности.

Рекламни цели на LinkedIn

LinkedIn използва рекламиране, базирано на цели, което помага на рекламодателите да изграждат рекламни кампании около конкретни бизнес цели. Бизнесът може да премине през всичките три етапа на фунията на продажбите, от осведомеността до преобразуването.

Реклами за информираност в Linkedin. Тези реклами помагат на публиката да говори за вашите продукти, услуги и марка. Чрез тези базирани на импресии кампании можете да спечелите повече последователи, да увеличите гледанията и да предизвикате по-голяма ангажираност.

Реклами за разглеждане в LinkedIn. Този тип реклама е подходящ, ако искате да квалифицирате потенциални клиенти, които вече са донякъде запознати с вашата марка. Тези реклами са оптимизирани, за да помогнат на рекламодателите да повишат посещенията на уебсайтовете, ангажираността, преглежданията на видео и т.н.

Реклами за преобразуване в LinkedIn. Когато искате да генерирате потенциални клиенти или да стимулирате продажба, това са подходящите реклами в платформата. Тези реклами могат да помогнат за генериране на потенциални клиенти, като се използват формуляри, предварително попълнени с данни от профила в LinkedIn. Те спомагат и за различни реализации - например изтегляне на ресурси, кандидатстване за работа и т.н.

Рекламни формати в LinkedIn

Карусел реклами. Или още въртележки. Те използват ред от карти с възможност за плъзгане, за да разкажат историята на вашата марка, да покажат продукти или да споделят прозрения. Ключът тук е да използвате силни визуални ефекти, за да накарате вашите читатели да плъзгат, за да научат повече. Този тип реклама в платформата помага за повишаване познаваемостта на марката, подобряване на посещенията на сайта и ангажираността, генериране на потенциални клиенти, увеличаване на реализациите и др.

Името на рекламата трябва да е дълго до 255 знака, а уводният текст - до 150 знака, за да се избегне съкращаването на някои устройства. Поставят се между 2 и 10 карти, максималният размер на файловете е ограничен до 10 МВ, а на изображенията - до 6012 x 6012px. Мултимедийните формати, които се поддържат, са JPG, PNG, GIF (само неанимирани). Има ограничение от 45 знака за реклами, водещи до целеви URL адрес, и до 30 знака за реклами с CTA на Lead Gen Form.

Разговорни реклами. Рекламите за разговори предлагат изживяване по избор на публиката. След като започнете разговор, вашата аудитория може да избере отговор. Този тип реклама ви позволява да демонстрирате продукти и услуги, като същевременно насърчавате записвания за събития или уеб семинари.

Действат следните ограничения за този тип реклами: до 255 знака за име на рекламата, до 300 x 250px рекламен банер, JPEG или PNG. Персонализиран долен колонтитул и правила и условия са до 2500 знака, а въвеждащото съобщение е до 500 знака. Изображение (по избор): 250 x 250 пиксела, формат JPEG или PNG, CTA текстът е ограничен до 25 знака, както и има ограничение до пет CTA бутона на съобщение. Текстът на самото съобщение е 500 знака.

Реклами за последователи. Те са вид динамична реклама, персонализирана за вашата аудитория. Тези реклами популяризират вашата страница в LinkedIn пред други, за да печелят последователи. Описанието на рекламата трябва да е до 70 знака, заглавието представлява или избор от предварително зададена опция, или авторско до 50 знака. До 25 знака са предназначени за име на фирмата. Рекламното изображение е за предпочитане 100 x 100px за JPG или PNG.

Spotlight реклами. Те хвърлят светлина върху вашите продукти, услуги, съдържание и други. Когато членовете кликнат върху рекламата, те незабавно се насочват към вашата целева страница или уебсайт. Подобно на рекламите за последователи, това са друг тип динамични реклами, които използват персонализиране, за да се свържат с аудитории.

Спецификациите са подобни като на рекламите за последователи, с малки разлики.

Обяви за работа. Рекламите с обяви за работа в платформата могат да се похвалят с до 50 пъти по-висока честота на кликване от средната реклама за набиране на персонал. Това вероятно е така, защото тези реклами на LinkedIn използват мрежите на служителите и блокират възможността други конкуренти да показват рекламите си в профилите на вашите служители.

Спецификациите предвиждат името на фирмата да е до 25 знака, логото е препоръчително да е с размер 100 x 100px, заглавието - до 70 знака (може да се избере предварително зададено заглавие), а призивът за действие е до 44 знака, ако е персонализиран текст. Има и предварително зададени опции.

Lead Gen форми. Формулярите за генериране на потенциални клиенти са налични за реклами със съобщения и спонсорирано съдържание. Те могат да ви помогнат да откриете по-квалифицирани потенциални клиенти. Например ако сте домакин на уеб семинар, можете да свържете формуляр за генериране на потенциални клиенти към вашия CTA, който автоматично ще въведе данните за профила на вашата целева аудитория. След това можете да изтеглите потенциалните си клиенти от рекламния мениджър на LinkedIn или да интегрирате LinkedIn, за да работите с вашия собствен CRM.

Името на формуляра е до 256 знака, заглавието - до 60 знака, подробностите - до 70 знака, а по избор може да се сложи текст на правилата за поверителност до 2000 знака.

Реклами със съобщения. Повече от един от всеки двама потенциални клиенти отварят рекламно съобщение, което прави този формат много привлекателен за рекламодателите. Този тип реклама ви позволява да изпращате директно съобщение до входящата поща на вашата публика, заедно с призив към действие.

Предвижда се темата на съобщението да е до 60 знака, призивът - до 20 знака, текстът на съобщението - до 1500 знака. Ако се включват персонализирани правила и условия, те са до 2500 знака.

Реклами с едно изображение. Рекламите с едно изображение се показват на началната страница на LinkedIn и изглеждат като обикновени публикации със съдържание, с изключение на това, че са платени и ще бъдат специално отбелязани като "популяризирани", за да се разграничат от другото неплатено съдържание. Те включват само едно изображение.

Спецификациите на тези реклами са следните: до 255 знака за име на рекламата; до 150 знака уводен текст; до 2000 знака за целеви URL; рекламно изображение - JPG, GIF или PNG файл 5 MB или по-малък; максималният размер на изображението е 7680 x 7680 пиксела; до 70 знака заглавие; до 100 знака описание.

Текстови и видео реклами. Текстовите реклами са лесни за настройка. Тъй като 80% от B2B потенциалните клиенти в социалните медии идват през LinkedIn, текстовите реклами могат да бъдат особено привлекателни за тези, които търсят B2B клиенти.

Видео рекламите позволяват проявяване на повече креативност в LinkedIn. Така можете да популяризирате мисловно лидерство, да подчертаете изживяването на клиентите, да разкриете нови продукти, да дадете вътрешен поглед към фирмената култура и т.н. Накратко казано, позволяват ви да покажете историята на вашата марка.

Девет стъпки за създаване на реклама в LinkedIn

Стъпка 1: Създайте страница в LinkedIn, ако все още нямате такава.

Стъпка 2: Влезте в Campaign Manager или създайте акаунт.

Стъпка 3: Изберете вашата рекламна цел.

Стъпка 4: Изберете вашата целева аудитория. Първо трябва да изберете местоположение и след това имате възможност да добавите длъжност, име на фирма, тип индустрия и лични или професионални интереси. Ако това е първата ви кампания, LinkedIn препоръчва целева аудитория от поне 50 000 за спонсорирано съдържание и текстови реклами. За реклами със съобщения най-добре е 15 000.

Стъпка 5: Изберете рекламен формат.

Стъпка 6: Създайте своя бюджет и график.

Стъпка 7: Започнете да създавате своята реклама.

Стъпка 8: Предоставете информация за плащане.

Стъпка 9: Измерете ефективността.

Добри практики за реклама в LinkedIn

Най-важното е да познавате и разбирате целевата си аудитория.

В LinkedIn определянето къде по света искате да се виждат вашите реклами е задължително. Желаното от вас местоположение всъщност е единственото поле, което е задължително, когато настройвате рекламната си кампания.

След това можете допълнително да прецизирате вашата целева аудитория с подробности за компанията (напр. индустрия или размер на компанията), демографски данни, образование, професионален опит и интереси.

LinkedIn съветва да не ставате прекалено конкретни с насочването на рекламите. Ако не сте запознати с рекламите в LinkedIn, може да опитате първоначално да хвърлите по-широка мрежа и да се придържате към три аспекта на насочване. Можете също така да тествате кампании с различни критерии за насочване, като например умения спрямо длъжности, за да научите кои аудитории се свързват по-добре с вашата марка.

Създайте текста на рекламата си около кратък и ясен призив за действие. Призивът трябва да отговаря на целта, която сте избрали първоначално.

LinkedIn може да подобри вашето съдържание, така че то да намери точната аудитория, но това няма да държи хората приковани към екрана. Затова заложете на наистина качествено съдържание.

Ако искате да научите повече за новите тенденции в дигиталното пространство и да почерпите опит от опитни експерти, за да развиете бизнеса си, посетете осмото издание на Digital Annual Summit. Повече за събитието, програмата и лекторите вижте на сайта му: https://digitalsummit.enterprise.bg/

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.