Инфлуенсър маркетингът – бъдещето принадлежи на автентичността

Инфлуенсър маркетингът – бъдещето принадлежи на автентичността

На 26 януари 2023 г в Интерпред- София се проведе конференция Influencer Marketing Conference, организирана от сп. Enterprise и IMG Group.

Експерти от водещи агенции, специализирани в дигиталния маркетинг, инфлуенсъри и маркетолози бяха единодушни, че това направление бързо се превръща в жизненоважен аспект в маркетинговата стратегия на брандовете. Мненията им са подкрепени и от проучвания, които доказват, че работата с подходящи инфлуенсъри стимулира качествения трафик, подобрява познаваемостта за марката и увеличава продажбите.

В световен аспект инфлуенсър маркетингът е индустрия за милиарди долари, а един бизнес, за да бъде устойчив и разпознаваем, трябва да следва тенденциите. Компаниите в България осъзнават това и все по-често се обръщат към инфлуенсъри, за да популяризират техния бранд - от сферата на модата, красотата и туризма, през B2B сектора, до технологични и финансови компании, стартъпи и т.н.

Бъдещето на марката е в ръцете на инфлуенсърите

"Инфлуенсър маркетинг -тенденции и поглед в бъдещето. Достоверност и автентичност - пресечна точка между ценностите на бранда и инфлуенсъра" беше темата, с която Ива Григорова, Managing Director в MSL част от Publicis Group Bulgaria откри конференцията.

Григорова представи световните тенденции в инфлуенсър маркетинга, както и анализ на случващото се в България на база проучване, което нейната компания е направила през миналата година.

"Много важно е да се намери пресечната точка на автентичност, която влияе върху един продукт", каза Григорова. Наблюденията и показват, че когато едно съдържание е посочено, че е платено, влияе на възприемането от потребителите. Ето защо има тънкости, които да помогнат за правилното показване.

Ефектът върху инфлуенсър съдържанието според проучването е, че то е дългосрочно, като 80% от потребителите си спомнят за даден бранд, а как се възприема, се определя от самия начин, по който посланието е предадено.

Какво се случва в България?

Според тристранно проучване на MSL, сред основните проблеми, които бизнесът вижда в този тип маркетинг, са промотирането на различно съдържание от едни и същи лица, недостатъчният брой по-зрели инфлуенсъри, които да таргетират съответната възрастова група, както и цените на инфлуенсърите, които често са високи спрямо ефекта, който бива постигнат.

Според проучването микро- и макроинфлуенсърите са най-предпочитани от потребителите. На последно място са експертите, които имат влияние в специфична сфера.

Данните на Григорова сочат, че у нас към септември 2022 г. официално има 1600 микроинфлуенсъри , 2000 наноинфлуенсъра и 380 макроинфлунесъра. Това означава, че пазарът в България има потенциал, въпросът е да се намерят подходящите за бранд, кампания или определен продукт лица.

Според проучването каналът, който има най-голямо влияние от страна на инфлуенсърите - следен е от най-много потребители и е предпочитан от компаниите, е Instagram, следван от Faceboook, YouTube и Tik Tok.

Въпрос на етика

Христомир Витанов - Мъро, криейтив директор и партньор в Anomaly, и Йордан Георгиев, директор продукция и партньор в Anomaly, коментираха темата "Индустрализация на инфлуенсър маркетинга".

Според тях основен проблем в този бизнес е, че в голямата си част хората, които са инфлуенсъри, нямат работна етика, достатъчно високо ниво на професионализъм и маркетинг виждане за това как да преобразят себе си за определен продукт, за да попаднат в стратегията на един бранд. Двамата са категорични, че много важна в този случай е ролята на агенциите и посредничеството между бранд и инфлуенсър.

"Инфлуенсър маркетингът е море, в което всеки се опитва да плува, но само на база последователи, а без да се гледа добавената стойност, заради която брандът ще остане доволен. Един инфлуенсър трябва да привлече един бранд, трябва да може да покаже продукта възможно най-естествено, да го превърне в част от себе си. Често партньорствата не могат да се случат именно заради липсата на синергия между бранда и самия инфлуенсър", смятат двамата.

Правната страна

Жулиета Мандажиева, Партньор в KDBM Law, коментира темата "Разбиране на ключовите правни въпроси на маркетинг кампании с инфлуенсърите". Тя посочи юридическите и правните аспекти, които са важни за един инфлуенсър и за компаниите и брандовете, които наемат такива.

"Инфлуенсърите са автори, създатели, те продават търговски продукти. Тези взаимоотношения трябва да бъдат дефинирани и узаконени и това ще стане през Акт за цифрови услуги", каза Мандажиева.

Тя обясни, че всеки, който се опитва да продаде нещо с послание - през пост, reels или видео, трябва да посочи, че е вид реклама. Съобщенията, които достигат до хората онлайн, трябва да бъдат ясно маркирани и недвусмислено да посочват това.

Кога един пост, видео е търговско съобщение? "Когато човекът има облага от това, материален стимул, трайно отношение с този, който има изгода от съобщението, трябва да бъде посочено като реклама. Освен това трябва да се каже в чия полза е съобщението и кой го плаща, това може да са две различни лица", обясни адвокатът.

Тя поясни, че отговорност за тези правни взаимоотношение и за маркирането на това, че едно послание е реклама, носят самият инфлуенсър, бизнес носителите и агенциите, но не и социалните мрежи. "Когато сме или сключваме договор с инфлуенсър, трябва да мислим за финансовата услуга и регулациите, които стоят зад тях", съветва Мандажиева.

YouTube бъдещето

Каналът YouTube се утвърждава като водеща медия, а това означава, че може да се използва ефективно и за бизнеса, показват наблюдения на Марин Агандеров, управляващ партньор в TalentMedia, който представи темата "Как ефективно да използваме YouTube за бизнеса - актуални данни и прогнози за Youtube в България".

Според Агандеров YouTube ще се радва на все по-голяма популярност, защото позволява на автора да достигне до лоялна аудитория и да ѝ повлияе по-силно. За разлика от Instagram, където потребителите прекарват около 7 секунди пред една публикация, в YouTube времето е много повече.

Данните за YouTube у нас сочат, че той се гледа най-много на мобилно устройство - 60% , а 21% го предпочитат през смарт телевизор. Ползвателите, според данните, са 4,32 млн. души, от които 3,5 млн. са абонати.

Най-голям е потребителският профил във възраст между 18-24 г. - 35,8%. Потребителите на 25-35 г. са 24,4%, на 35-44 г - 22,9%, а на 45-54 г. - 9,3%. "Това е важно при изграждане на стратегия до кои хора искате да достигнете през YouTube", каза Агандеров.

Средно време с една потребителска сесия в YouTube е около 9 минути, като мъжете се задържат малко повече от жените.

Наблюденията на неговата компания показват, че каналите, които са най-предпочитани от рекламодатели, са Instagram, следван от YouTube - 17%, Facebook - 14%, и Тik Tok - 6%, но последният ще расте.

В дискусионния панел на форума Рая Стефанова, Client Service Director, Параграф 42, Йоана Цонева, Maркетинг мениджър на ИКЕА, Силвия Дамянова - инфлуенсър и дигитален маркетинг специалист, Маги Сан - влогър, инфлуенсър и маркетинг специалист, и Христомир Витанов - Мъро, криейтив директор и партньор в Anomaly, коментираха темата "Kaк брандовете и инфлуенсърите да печелят взаимно от дългосрочни партньорства". Експертите бяха категорични, че инфлуенсърството не трябва да бъде на всяка цена, а всеки инфлуенсър сам за себе с трябва да си поставя граници и рамки за това кога може и кога не да рекламира даден бранд.

Инфлуенсърството отваря врати, но е и отговорност и трябва да има селективност, смятат те.

Събитието завърши с Workshop: "Как да продаваме с Live gаming", в което участваха геймъра и Yоu Tube инфлуенсър GOTHIKA_47 и Мартин Кадинов, Собственик, TDB Play.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.