НСИ отчете 3,5% икономически ръст

economic-1

По данни на Националния статистически институт (НСИ) през първото тримесечие на 2018 г. брутният вътрешен продукт (БВП) нараства с 3.5% спрямо съответното тримесечие на предходната година и с 0.8% спрямо четвъртото тримесечие на 2017 г. според сезонно изгладените данни.

Експресните оценки на НСИ за първото тримесечие на 2018 г. показват, че БВП в номинално изражение на България достига 21 241 млн. лева. Реализираната добавена стойност през първото тримесечие на 2018 г. е 18 484 млн. лeвa.

Икономическият растеж в Централна и Източна Европа вероятно се е забавил през първото тримесечие, тъй като потребителските разходи, подхранвани от повишаването на заплатите, не са успели да компенсират по-слабото промишлено производство.

От шестте страни, които ще публикуват днес данните за БВП, Чехия, Унгария, Румъния и Полша вероятно ще отчетат по-нисък растеж спрямо последното тримесечие на 2017 година, според допитване на Bloomberg сред икономисти, пише infostock. Цялата група изпреварва икономическия растеж в еврозоната, най-големият търговски партньор в региона, където според предварителните оценки нарастването на БВП е 2,5 процента.

Рекордно ниската безработица и данъчните стимули са засилили потребителските разходи и са допринесли за укрепването на икономическата активност от Балтийско до Черно море. Икономистите все пак са на мнение, че растежът е достигнал пик, като се очаква паричната и фискалната политика да бъдат затегнати на фона на засилващата се инфлация.

Европейската комисия, изпълнителната власт на Съюза, също прогнозира неотдавна забавяне през тази година за всички бивши комунистически страни, без България и Словакия.

"Миналата година беше достигнат максимален растеж в повечето страни в ЦИЕ", отбелязва Золтан Ароксалаши, анализатор в Ерсте Банк в Унгария (Erste Bank Hungary). "Преобладаващо е потреблението на домакинствата. Не очаквам обаче повече държавни помощи. Те бяха силен двигател в Румъния, но дори там значително се забавиха през тази година", уточнява прогнозата си анализаторът.

Споделете:

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.