Само 2% от защитените влогове в КТБ са изтеглени кеш

bank-credit

Само два процента от защитените влогове в КТБ са изтеглени кеш, съобщи председателят на УС на Фонда за гарантиране на влоговете в банките Радослав Миленков по време на пресконференция в Министерството на финансите.
През първите 20 работни дни след 4 декември 2014 г. фондът е изплатил 90 на сто от гарантираните депозити или 3 млрд. и 250 млн.лв., съобщи Миленков. Според министърът на финансите Владислав Горанов това е доказателство, че банковата система на страната е стабилна и работи нормално. Това отчете и председателят на УС на Асоциацията на банките в България Левон Хампарцумян.

До момента 91 300 вложители са се разпоредили със своите средства. Първият ден е бил особено натоварен - в него са били разпоредени 1 млрд. и 188 млн. лв. от страна на вложители или общо 32 процента от гарантираните влогове в банката, съобщи още Радослав Миленков. За първите три дни 55 процента от гарантираните влогове са били разпоредени, а сега вече трендът е намаляващ, добави той.Радослав Миленков отбеляза, че всичките пари за изплащане на депозитите са били осигурени предварително - от собствените средства на фонда и чрез заем от правителството до 2 млрд. лв, предаде БТА.

Фондът за гарантиране на влоговете в банките в момента води разговори с финансови институции за осигуряване на стендбай кредитни линии, които да бъдат използвани в случай на нужда, както и за рефинансиране на част от заема на правителството, така че парите да бъдат върнати на българските данъкоплатци, обяви Миленков. Министърът на финансите Владислав Горанов добави, че заемът, който ще вземе фондът, ще бъде държавно гарантиран в рамките на разчетените от правителството държавни гаранции за 2015 г. Ако фондът успее да привлече финансиране без държавни гаранции, то той може да го направи, добави Горанов. Той отбеляза, че ако фондът успее да договори нов заем и върне стария на правителството, то парите ще останат във фискалния резерв. Засега няма да се променя емисионната политика за 2015 г. , посочи Горанов.

Споделете:

Сходни статии

Присъединете се
към 12 257 читатели

ENTERPRISE е прецизно таргетирано B2B печатно издание за практически бизнес и интелигентно управление.